MAŠALA: Kineski šef policije ima 192 kuće!

Džao Haibina, višeg policijskog zvaničnika u Lufengu u južnoj najbogatijoj provinciji Guangdong, prijavio je jedan poslovni čovek da je akumulirao imovinu pod njegovim imenom i imenom njegove kompanije

  • 1

Šef policije jednog grada na jugu Kine navodno ima najmanje 192 kuće i lažnu ličnu kartu, objavili su danas državni mediji najnoviji u seriji sličnih slučajeva korupcije koji izazivaju bes građana na internetu.

Džao Haibina, višeg policijskog zvaničnika u Lufengu u južnoj najbogatijoj provinciji Guangdong, prijavio je jedan poslovni čovek da je akumulirao imovinu pod njegovim imenom i imenom njegove kompanije, napisao je list "Dnevnik Guangdžoua".

Biznismen Huang Kunji, koji je bio u sporu sa policajcem, takođe, rekao je da je Džao koristio lažnu ličnu kartu da upiše drugo ime na dokumentima kompanije, naveo je list.

Vlasti su poništili lažnu ličnu kartu nakon Huangove prijave 2011, piše list.

Zvaničnik disciplinske komisije Komunističke partije Kine za Lufeng rekao je agenciji AFP da je Džao, takođe i partijski sekretar lokalnog okruga, bio pod istragom koja je okončana i da je zadržao svoje javne funkcije.

Prema listu, Džao je rekao da je vlasnik imovine njegov mlađi brat, poslovni čovek, i da on samo "upravlja" s imovinom u bratovo ime.

U drugom izveštaju je navedeno da je Džao, ili njegova kompanija, imao 192 objekta u gradu Huidžou, kao i u Guangdongu, a druge u gradovima Šendžen i Džuhai.

List navodi da je to najnoviji slučaj u seriji izveštaja o zvaničnicima koji imaju više kuća na razna imena s lažnih ličnih karata i lažnih dozvola prebivališta.

Prošlog meseca je objavljeno da Gong Aiai, potpredsednica banke u severnoj provinciji Šansi koja je i poslanik u lokalnoj skupštini, ima 20 kuća vrednih preko milijardu juana (160 miliona dolara) a koje se vode na četiri različite dozvole prebivališta i tri lažne lične karte.

Ona je uhapšena u ponedeljak pod sumnjom da je "falsifikovala zvanična dokumenta i pečate", javila je agencija Sinhua.

Taj slučaj je izazvao brojne kritike na kineskim društvenim mrežama zbog sve rasprostranjenijih zloupotreba vlasti i astronomskih cena kuća koje su van domašaja prosečnog građanina.

Novi generalni sekretar partije Sji Ðinping postavio je kao najvažniji zadatak borbu rotiv rasprostranjene korupcije, za koju je rekao da predstavlja opasnost za opstanak partije na vlasti.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto: Tanjug/AP)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ana

    5. februar 2013 | 14:18

    A koliko stanova ima bivši predsednik opštine Rakovica?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA