SLOBODA POSLE 28 GODINA: Tomislav Nikolić pomilovao Vučka Manojlovića!

Najčuvenijeg srpskog osuđenika, kojem je smrtna kazna zbog ubistva tužioca Dragomira Krstića mačetom zamenjena sa 40 godina robije, amnestirao predsednik. Vučko: "Bog je hteo tako"

  • 20

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pomilovao je najčuvenijeg srpskog osuđenika Vučka Manojlovića, kojem je smrtna kazna zbog ubistva javnog tužioca Dragomira Krstića zamenjena četrdesetogodišnjom robijom, saznaje Telegraf.rs!

Manojlović je u niškom Kazneno-popravnom zavodu proveo 28 godina, a trebalo je da odrobija još 12, tako da bi na slobodu izašao u svojoj 81. godini.

Decenijama je pokušavao da dobije pomilovanje od svih srpskih predsednika. Tražio je čak da mu zatvorska ponovo bude zamenjena smrtnom kaznom ukoliko ne može da bude pušten na slobodu. Pomilovanje mu je odobreno skoro devet godina nakon što je podneo molbu za amnestiju.

Manojlović je prvi put uhapšen 1978. sa još trojicom ljudi zbog silovanja S. G. iz okoline Leskovca. Tokom suđenja negirao je delo koje su mu stavljali na teret, ali mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od pet godina.

Neposredno po izlasku na slobodu, kidnapovao je trojicu službenika leskovačkog pravosuđa koji su ga osudili. Kako je pisalo u optužnici, mačetom je ubio zamenika tužioca Dragomira Krstića, a zatim je aktivirao eksploziv kojim je napunio svoje vozilo u nameri da usmrti sudije Bratislava Gavrilovića i njegovog kolegu Mladena Jankovića, ali su oni preživeli.

Manojlović je pravosnažno suđen 24. okotobra 1986. godine nasmrt. Međutim, 2002. godine, ukazom tadašnjeg predsednika Milana Milutinovića, smrtna kazna mu je zamenjena zatvorskom u trajanju od 40 godina. Molbu za pomilovanje podneo je 5. novembra 2004, ali slobodu nije dobio. Poslednjih godina omogućeno mu je da vikende provodi kod kuće.

Manojlović kaže za Telegraf da nikada nije gubio nadu da će umreti kao slobodan čovek.

- Oprošteno mi je dvanaest godina, a sada imam 68. Verovatno ne bih dočekao da izađem iz zatvora da nisam dobio pomilovanje. Bog je hteo da bude ovako, još ne mogu psihički da se sredim i da javno zahvalim predsedniku. Učiniću to za Sretenje, povodom dana državnosti. Tada ću se obratiti javnosti i ispričati moju priču, nadam se poslednji put – kaže Manojlović.

(D. K. / Foto: Telegraf.rs )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    5. februar 2013 | 16:09

    Bravo predsednice! Pusti sve silovatelje i ubice na slobodu! Mala nam je stopa kriminala.

  • Bane

    5. februar 2013 | 16:10

    Koga bre boli uvo za "njegovu pricu"? Trebali su da ga ubiju, silovateljima i ubicama ne treba nista oprastati. Vratite smrtnu kaznu!

  • mica

    5. februar 2013 | 16:24

    pravog je coveka pomilovao,svaka cast

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA