Pronađeno najveće potopljeno blago ikada?

Lovac na blago iz Mejna saopštio je da je locirao olupinu britanskog trgovačkog broda sa tovarom poluga platine koja sada vredi više od tri milijarde dolara. Pitanje vlasništva tovara na međunarodnom sudu

  • 1

Jedan lovac na blago iz Mejna saopštio je da je locirao olupinu britanskog trgovačkog broda sa tovarom poluga platine koja sada vredi više od tri milijarde dolara.

Brod je potopila nemačka podmornica tokom Drugog svetskog rata. Ukoliko se ova tvrdnja ispostavi kao tačna, to bi moglo da bude najveće potopljeno blago ikada pronađeno.

Advokat britanske vlade izrazio je, međutim, sumnju da je brod prenosio platinu. Čak i da jeste prevozio plemeniti metal, moglo bi da se pojavi više zahteva za sadržaj broda a pitanje vlasništva pronađenog tovara rešavalo bi se na Međunarodnom sudu, naveo je on.

Lovac na blago Greg Bruks i njegova posada su brod identifikovali po broju na krmi uz pomoć podvodne kamere i Bruks namerava da iznese blago uz pomoć podmornice na daljinsko upravljanje.

Podvodni arheolog Robert Marks je skeptičan da je Bruks pronašao blago. Prema njegovim rečima, jedna američka i jedna engleska kompanija već su istražili taj brod i izvadili bar deo njegovog tovara.

Bruks tvrdi da je brod išao ka Njujorku sa 71 tonom platine u to vreme vredne 53 miliona dolara kada je potopljen. Platina je bila isplata Sovjetskog saveza SAD za ratne zalihe, kaže Bruks i dodaje da je brod prenosio i zlato i dijamante.

Britanija će sačekati da operacija spašavanja počne pre nego što odluči da li će zatražiti pravo na tovar, rekao je predstavnik britanske vlade.

Američka vlada još uvek se nije oglasila ovim povodom i verovatno i neće jer su Sovjeti platili Vašingtonu kasnije za izgubljeni tovar.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marko

    14. mart 2012 | 08:53

    hahahah..neka daju meni to blago .. jer sam ja kurva!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA