IGUMAN SAVA: Velika mogućnost da nam se ponovi nasilje iz 2004. godine

- Predstavnici međunarodne zajednice sa kojima sam u kontaktu vide takvu situaciju što će verovatno imati odraza i na njihov odnos prema kosovskim predstavnicima koji više neće moći da im pričaju bajke - zaključio je iguman Visokih Dečana

  • 4

U okolini manastira Visoki Dečani, gde su Albanci danas protestovali tražeći obaranje odluke Vrhovnog suda Kosova o vraćanju zemlje manastiru, situacija je večeras mirna, a iguman manastira Sava Janjić upozorio je na mogućnost ponavljanja nasilja na Kosmetu kakvo je bilo 2004. godine.

- Najnovija zbivanja na Kosovu i Metohiji pokazatelj su da se vrlo malo toga promenilo u pokrajini od 2004. godine kada je došlo do nasilja Albanaca nad Srbima i da je potencijal ponavljanja nasilja izuzetno veliki - izjavio je Janjić.

Ono što, po njegovom mišljenju, ohrabruje je da su te situacije sada svesni i predstavnici međunarodne zajednice.

- Ono što je dobro u celoj priči je da predstavnici međunarodne zajednice sa kojima sam u kontaktu vide takvu situaciju i da i oni koji to nisu verovali kada sam im govorio, sada to jasno vide što će verovatno imati odraza i na njihov odnos prema kosovskim predstavnicima koji više neće moći da im pričaju bajke - zaključio je Janjić.

Italijanski pripadnici Kfora obezbeđuju manastir Visoki Dečani a kapija ovog manastira danas je nakon pokušaja Albanaca da protestuju ispred samog manastira iz sigurnosnih razloga zatvorena za posetioce.

"NEMAMO OSNOVNE SLOBODE I USLOVE ZA ŽIVOT"

Sava Janjić istakao je da su demonstratni danas hteli da protestuju ispred manastira Dečani i da postave tablu sa natpisom “Ovo je naš manastir, dalje ruke od albanske zemlje”.

Time su otvoreno pokazali spremnost na neprijateljstvo, a znamo da je manastir do sada četiri puta bio napadan od strane onih koji i sada ovakve pretnje upućuju, rekao je Janjić.

- Smatramo da ne postoje osnovni bezbednosni uslovi za život, nema osnovnih sloboda, to pokazuje da je reč o jednoj opštini koja ne poštuje ni sopstvene zakone, koja ne poštuje ni Vrhovni sud Kosova i koja direktno učestvuje u širenju etničkog, verskog nasilja, mržnje prema manastiru Visoki Dečani - rekao je Janjić.

On je upozorio da sve to može imati ogromne posledice i štetu i to za kompletno kosovsko društvo koje se prikazuje u "varvarskom svetlu".

Janjić je podsetio na pretnje kojima su minulih dana bile izložene četiri starice u Ðakovici kojima su Albanci pretili da će im ponovo spaliti manastir, skrnaviti grobalja i istakao da je retko koji počinilac priveden zakonu. On je podsetio da su date uslovne kazne počiniocima tada, ocenivši da je potencijal za dalje ponavljanje nasilja na Kosovu veliki.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NL

    8. februar 2013 | 22:56

    A, sto je zalosno, kada ovo citam, boli me srce i dusa, naviru mi suze na oci. Dragi boze, pomozi ovome naradu, pomozi neduznim srbima. Bog da vas cuva..

  • mister no

    9. februar 2013 | 09:17

    Sve za Albaniju bez poveatne karte pod hitno i po svaku cjenu. Srbija

  • русија

    9. februar 2013 | 06:27

    А ова багра политичарска се отима око власти а за земљу и народ заболе их ... проклетници

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA