Kfor garantuje bezbednost Dečanima

Posle sastanaka komandanta Kfora Folkera Halbauera, Eparhija raško-prizrenska saopštila je da je general Halbauer preneo uveravanja da će Kfor ostati na nivou svog zadatka i da će sprečiti svaki nasilni pokušaj upada

  • 3

Komandant Kfora Folker Halbauer izjavio je da će sprečiti svaki nasilni pokušaj usmeren prema manastiru Dečani. On je ovo rekao danas nakon sastanaka sa episkopom raško-prizrenskim Teodosijem i igumanom Savom Janjićem. Situacija u manastiru je mirna, ali neizvesna, saopštila je Eparhija.

Posle sastanaka komandanta Kfora Folkera Halbauera sa episkopom raško-prizrenskim Teodosijem u Prištini i igumanom manastira Visoki Dečani Savom Janjićem u Dečanima, eparhija raško-prizrenska saopštava da je general Halbauer preneo uveravanja da će Kfor ostati na nivou svog zadatka i da će sprečiti svaki nasilni pokušaj usmeren prema manastiru Dečani.

Eparhija je saopštila da je situacija u manastiru Dečani danas mirna, ali neizvesna zbog najave novih protesta i radikalnijih mera.

Episkop Teodosije je Halbaueru preneo zabrinutost zbog zbivanja oko Dečana, i objasnio da čitav slučaj proizlazi iz nespremnosti opštine da poštuje zakone Kosova i odluke Vrhovnog suda, saopštila je eparhija.

Jedna od tema razgovora sa delegacijom međunarodnih snaga Kfora, na čelu sa komandantom, generalom Halbauerom, u manastiru Visoki Dečani, bila je obezbeđivanje oružane pratnje za monahe, rekao je iguman Janjić za internet portal RTS-a.

Janjić kaže da je su kapije manastira danas privremeno otključane kako bi generali Kfora mogli da uđu.

Iguman Sava je zabrinut zbog jučerašnje izjave organizatora protesta da će uskoro uzurpirati manastirsku zemlju, iako je ona odlukom Vrhovnog suda Kosova potvrđena kao vlasništvo Crkve.

- To će biti veliki izazov za sve i iskreno se nadamo da će se sprečiti zauzimanje bilo kojeg dela manastirskog imanja, jer manastir nije samo crkva, već i svaki delić zemlje koju manastir poseduje i godinama koristi - rekao je iguman Sava.

Iguman Sava je istakao da kosovske institucije moraju konkretno da pokažu da ne podržavaju etničko čišćenje time što će ne samo rečima, već i delima garantovati prava i Crkvi i srpskom stanovništvu na Kosmetu.

- Očigledno je da sami zakoni nisu dovoljni, jer oni koji su ih doneli sami ne mogu da ih ispune na celoj teritoriji Kosova i Metohije - rekao je iguman dečanski.

(I. M. / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    9. februar 2013 | 18:23

    ај ти крени први. похапсио би нас дача и назвао хулиганима !!!

  • anti antifa

    9. februar 2013 | 17:41

    Srbi,braćo šta ćemi?Režim ne reaguje,ne čine ništa!Dokle ovo da trpimo?Svi prema KiM pokažimo im da nema granice,pokažimo bar jednom jedinstvo i slogu!

  • mihailovic

    9. februar 2013 | 21:15

    Kfor garantuje bezbednost Dečanima ---------------------------------------------------------------- JADNA JE SRBIJA SA OVOM SADASNJOM VLASTI U BEOGRAD NESPOSOBNOM DA VODI SRBIJU I DA SACUVA BEZBEDNOST NA CELOJ TERITORIJI SRBIJE ULKUCUJUCI OD 1999 DO DANAS OKUPIRANU JUZNU SRBIJU KOSOVO I METOHIJU !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA