U toku vanredna inspekcija mleka!

- Uveli smo vanrednu inspekcijsku kontrolu, mleko zaraženo aflatoksinom ne nalazi se na srpskom tržištu - kaže načelnik poljoprivredne inspekcije Nenad Katanić

  • 6

Nakon što je u mleku proivođača"Dukat" i "Vindija" pronađen kancerogeni sastojak aflatoksin, iz prodavnica u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori povlači se i zabranjuje uvoz nekoliko vrsta mleka tih proizvođača, a u Srbiji je uvedena vanredna inspekcija mleka.

Načelnik poljoprivredne inspekcije Nenad Katanić kaže da građani Srbije ne treba da se boje da će kupiti mleko sa aflatoksinom.

- Ovog momenta uveren sam i ubeđen u to da građani nemaju i neće imati tu bojazan, jer na osnovu podataka koje imamo, nije bilo bojazni da je takvo mleko na našem tržištu. Nije bilo, niti jeste - kaže Katanić za B92, napominjući da mleko u Srbiju dolazi iz BiH.

On kaže da je uvedena vanredna inspekcijska kontrola i da se to mleko ne nalazi na našem tržistu.

Na pitanje postoje li razlike u dozvoljenim količinama aflatoksina, prema pravilnicima EU i Srbije, odnosno da li je istina da je kod nas dozvoljena veća koncentracija nego u EU, Katanić kaže da je ta informacija "delimično tačna".

- Ta informacija je delimično tačna, ali svi koji konzumiraju mleko i mlečne proizvode u Srbiji ne treba da brinu, sve naše inspekcije su imale pozitivne zaključke, i svi naši izveštaji su prošli evropske standarde - rekao je Katanić.

U utorak iz Bosne i Hercegovine stiže novi kontigent mleka. Upitan da li postoji bojazan da će to mleko sadržati sporan aflatoksin, Katanić je rekao da je to nemoguće zbog bezbednosnih provera koje inspekcija radi na granici.

Načelnik poljoprivredne inspekcije rekao je da ta inspekcija želi da ovom kontrolom obuhvati i druge proizvođače i tako otkloni mogućnost da se i u Srbiji nađe takvo mleko.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević u toku dana je potvrdio da u Srbiju nije uvezeno mleko iz Hrvatske.

U Ministarstvu poljoprivrede narednu isporuku mlekare "Dukat" iz BiH očekuju u utorak, i najavljuju da će biti redovno uzorkovana i ispitana na mikrotoksine.

U Ministarstvu dodaju i da se domaće mleko redovno kontroliše i da je potpuno ispravno, kao i da je pre mesec dana rađena i vanredna inspekcijska analiza.

(M. B. / Tanjug / B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoro

    9. februar 2013 | 20:39

    Valjda Srbija može da proizvede dovoljno mleka za svoje stanovnike, pa čak i za izvoz...osim ako nije cilj da naši seljaci ugase sa svojim proizvodima i da se ti proizvodi uvoze...kao, zato što su jeftiniji, a što su kancerogeni, veštački napumpani, GMO proizvodi, to kao da nikoga ne interesuje...treba narod lepo da bojkotuje uvezene proizvode za koje se zna da ih je moguće proizvoditi u Srbiji. Ali vlasti treba das timulišu našeg seljaka a ne uvoz...prst na čelo političari, jer ćete biti krivi za uvoz GMO i kancerogenih proizvoda pored naše zdrave hrane...

  • gane

    9. februar 2013 | 20:31

    stvarno je zalosno da neko jos uvek kupuje hrvatsku robu...I slovenacku...pa ko je lud neka ga truju...

  • Čupo

    10. februar 2013 | 03:06

    stavrno je vreme totalnog bojkota hrvatske i slovenacke robe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA