Proveriti da li je "Dukatovo" mleko otrovno!

U Hrvatskoj i Crnoj Gori zabranjena su mleka “Dukata” i “Vindije". Dok u srpskom Ministarstvu poljoprivrede tvrde da mleka iz Hrvatske kod nas nisu ni uvožena, iz Nacionalne organizacije potrošača podsećaju na to da “Dukatov” pogon postoji u Somboru i da ta mleka hitno treba iskontrolisati

  • 1

Mleka hrvatskih proizvođača "Dukat" i "Vindija" povlače se sa tržišta u Hrvatskoj i Crnoj Gori nakon što je u njima pronađen kancerogeni sastojak aflatoksin, a BiH je zabranila njihov uvoz. I dok u srpskom Ministarstvu poljoprivrede tvrde da mleka iz Hrvatske kod nas nisu ni uvožena, iz Nacionalne organizacije potrošača podsećaju na to da "Dukatov" pogon postoji u Somboru i da ta mleka hitno treba iskontrolisati.

- Kontrola bezbednosti hrane u Srbiji skoro i da ne postoji. Mi nemamo plan monitoringa hrane na tržištu niti Savet za bezbednu hranu, na čije formiranje čekamo godinama, tako da se bez preterivanja može reći da zapravo i ne znamo šta jedemo i pijemo. Umesto da veterinarska inspekcija uveliko kontroliše sporna mleka na našem tržištu, mi se oslanjamo na utešne izjave iz Ministarstva - kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača.

Načelnica veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin odbila je da komentariše situaciju, i rekla da odgovore o kontroli spornih mleka u Srbiji možemo dobiti tek u ponedeljak.

Goran Knežević, ministar poljoprivrede Srbije, izjavio je da manja količina mleka jeste uvezena iz Bosne i Hercegovine, ali da u njoj nije bilo aflatoksina.

Podsetimo, nakon što su nalazom hrvatskog Veterinarskog instituta utvrđene koncentracije aflatoksina M1 manjih odstupanja od dozvoljenih, uzorci mleka su poslati u specijalizovanu laboratoriju u Beču radi dodatne potvrde nalaza, a rezultati će biti poznati sredinom februara.

(I. M. / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoran

    11. februar 2013 | 08:50

    Svuda u svetu (pa evo i hrvatskoj,bih i crnoj gori) kada se ovako nesto desi svi ti proizvodi se sklone sa polica u marketima i ostalim prodavnicama, samo ovde u srbiji nikog nije briga. KAKVI SU OVO LJUDI OVDE KADA IH NI ZA SOPSTVENO ZDRAVLJE NIJE BRIGA!!! Nepoverovati!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA