VENECUELA: Od Čavesa ni traga ni glasa!

Predsednik Venecuele, dva meseca pošto je otputovao na Kubu zbog četvrte operacije tumora, nije se pojavljivao u javnosti, a iz Vlade poručuju da on donosi političke i ekonomske odluke

  • 1

Predsednik Venecuele Ugo Čaves dva meseca pošto je otputovao na Kubu zbog četvrte operacije tumora nije se pojavljivao u javnosti.

- Predsednik je na funkciji i donosi odluke. To je spor, spor proces oporavka. Ipak, on bije svoju bitku jake vere, privržen Hristu i životu... Uveren je u to da će u toj bici takođe pobediti - rekao je ministar spoljnih poslova Elijas Haua, posle sastanka sa šefom brazilske diplomatije.

Haua, koji je Čavesa posetio prošle nedelje na Kubi, rekao je da 58-godišnji predsednik donosi političke i ekonomske odluke. U petak je, na primer, Vlada objavila da je devalvirala valutu.

Najbliži Čavesovi saradnici nedavno su objavili da je on prebrodio komplikacije, uključujući tu i tešku respiratornu infekciju posle operacije 11. decembra u karličnom predelu, gde mu se ponovo pojavio tumor.

Potpredsednik Nikolas Maduro, koga je Čaves pre operacije imenovao za svog naslednika, rekao je da bi "predsednik trebalo da se vrati kući kada njegovo stanje to dozvoli".

Kada bi to moglo biti, ostaje nepoznato, a dugo ćutanje lidera, koji je svojevremeno skoro svaki dan pričao na televiziji, podstaklo je mnoge Venecuelance da se zapitaju zašto nije u mogućnosti da saopšti barem nekoliko reči telefonom svojim građanima.

Neki analitičari smatraju da se novi predsednički izbori mogu očekivati pre ili kasnije zbog Čavesovog krhkog zdravlja.

Ako bi Čaves umro ili podneo ostavku na funkciju, novi predsednički izbori bili bi raspisani u roku od 30 dana.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • perk

    11. februar 2013 | 03:07

    Ameri mu podmetnuli radiaktivnu plocicu negde gde boravi. Stari nacin kada treba da se eleminise neprijatelji koji su u 90% umrli od raka. Zatim samo neprimetno sacekaju. Ako ne prezivi videcete brzo kako ameri spominju Venecuelu a zatim ce verovatno krenuti placene pobune.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA