PORESKA UPRAVA: U Srbiji samo devet bogataša

Od 1. aprila poreznici kreću u unakrsnu kontrolu prihoda i imovine građana. Poreska policija tokom prošle godine podnela je 1.524 krivične prijave

  • 4

Imovinu vredniju od 35 miliona dinara do sada je priznalo svega devet građana Srbije. Među njima je i novi direktor Poreske uprave Ivan Simič. Rok za podnošenje informativne poreske prijave ističe sa poslednjim danom marta. Tada poreznici kreću u dugo najavljivanu unakrsnu kontrolu prihoda i imovine.

Šansu da sami prijave šta poseduju imućni građani Srbije imaju od 15. januara. U Poreskoj upravi Srbije veruju da su spremni za proveru.

- Unakrsna kontrola je samo jedan od oblika terenske kontrole, samo što se procenjuju građani - objašnjava Ivan Simič.

Procenjuje se kolika je vrednost imovine koju su stekli, a koliko su imali prijavljenih prihoda. Ako nemaju dokaza za tu razliku, plaćaju porez od 20 odsto. Ne treba tu neka posebna obuka. Radi se o uočljivim stvarima, velikim kućama, vrednoj imovini.

Poreska policija tokom prošle godine podnela je 1.524 krivične prijave protiv 2.198 osoba koje su pokušale da izbegnu plaćanje poreza, i to u ukupnom iznosu od 12,1 milijarde dinara. Otkrivena je i 3,5 milijardi dinara vredna protivpravno pribavljena korist.

- Poreska policija otkrila je i 50 "fantom" i "peračkih" preduzeća - kaže Dejan Stojanović, zamenik direktora Poreske uprave.

To je osnovni način izbegavanja poreza, i to poreza na dodatu vrednost. Podnete su zbog toga 42 krivične prijave, a iznos izbegnutog poreza bio je 1,69 milijardi dinara. Inspektori terenske kontrole utvrdili su javne prihode u ukupnom iznosu od 49 milijardi dinara.

U terenskim kontrolama poreznici su u najvećem procentu otkrili neprijavljeni porez na dodatu vrednost, skoro 75 odsto. Porezi i doprinosi po odbitku čine 18,4 odsto naknadno otkrivenih javnih prihoda.

(Lj. V. / Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zmrki

    11. februar 2013 | 08:21

    ...Da nije tuzno,bilo bi smesno.Pa samo u Skupstini sedi 250 kriminalaca koji ni sami ne znaju sta i koliko imaju.Inace-ni jedna od tih silnih krivicnih prijava nije procesuirana.Jer,lopovi stite lopove.Potonula si,Srbijo,ali,na zalost-i od goreg ima gore...uvericemo se,brzo...

  • Goran

    11. februar 2013 | 10:57

    Poreska uprava ne radi svoj posao kako treba.

  • Ralexic

    11. februar 2013 | 10:35

    Zmrki:dodaj 20 iz vlade

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA