Džon Keri oslobađa 700 miliona dolara pomoći Palestincima!

- Sekretar oseća izuzetno snažno da je sada vreme da se dobije ta podrška za Palestinsku upravu (PU). Department radi s Kongresom da se novac oslobodi jer mi mislimo da je to vrlo vrlo važno da ostanu efektivni u podršci potrebama palestinskog naroda - rekla je Viktorija Nuland

  • 1

Američki državni sekretar Džon Keri nastoji da se oslobodi skoro 700 miliona dolara za pomoć Palestincima koju je Kongres blokirao, prenose danas izraelski mediji izjavu portparolke Stejt departmenta.

- Sekretar oseća izuzetno snažno da je sada vreme da se dobije ta podrška za Palestinsku upravu (PU). Department radi s Kongresom da se novac oslobodi jer mi mislimo da je to vrlo vrlo važno da ostanu efektivni u podršci potrebama palestinskog naroda - rekla je Viktorija Nuland, javlja AFP.

PU se suočava sa najgorom ekonomskom krizom posle više godina jer donatori nisu ispunili obećanja da će obezbediti fondove. Kriza se još više povećala nakon što je unapređen palestinski status u državu nečlanicu posmatrača u UN 29. novembra prošle godine.

Izrael, koji se oštro, uz SAD, protivio tom potezu, suspendovao je mesečni transfer novca od poreza i carina koje ubira u ime PU.

Ipak, oko 100 miliona dolara transferisano je krajem januara.

Nuland je rekla da Keri vrlo aktivno zagovora pomoć Palestincima otkako je na funkciji državnog sekretara. On će u poslednjoj nedelji februara posetiti region Bliskog istoka.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA