INSPEKCIJA TVRDI: Mleko u Srbiji je zdravo, vanredna kontrola i dalje u toku

Iako nadležna inspekcija Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstva tvrdi da je mleko "Dukat" zdravo za upotrebu, novinarima su prezentovani samo podaci kontrole mleka iz jula 2012. godine

  • 1

Poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede tvrdi da je mleko "Dukat", koje se prodaje u Srbiji, "apsolutno zdravo" za upotrebu. Međutim, nadležni organi koji trenutno vrše vanrednu isnpekcijsku kontrolu mleka domaćih i stranih proizvođača novinarima su dali podatke o testiranju mleka iz jula 2012. godine.

- Prema podacima kojima Ministarstvo ovog trenutka raspolaže, ovo mleko je apsolutno zdravo i bezbedno za upotrebu. Mleko "Dukat" nikada nije uvezeno iz Hrvatske, već iz Bosne i Hercegovine i redovno je kontrolisano. U toku je vanredna isnpekcija 300 uzoraka, od kojih smo do sada proverili 50 i ustanovili da su oni apsolutno bezbedni za ljudsku upotrebu - rekao je načelnik ove inspekcije Nenad Katanić i, simbolično, popio čašu ovog mleka.

Međutim, ono što je zbunilo novinare okupljene na vanrednoj konferenciji za štampu Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva jesu izveštaji koje je ovo telo predstavilo. Naime, prema ovim dokumentima, poslednja kontrola ovog mleka, urađena u Insitututu za higijenu i tehnologiju mesa, obavljena je 26. jula 2012. godine.

Ministarstvo nije priložilo podatke o novijim proverama, kao ni bilo kakav podatak o uvozu ovog mleka od 26. decembra 2012. godine.

Dok traje vanredna kontrola mleka, ono će i dalje biti u prodaji. Kako je najavio Katanić, ukoliko do kraja kontrole budu utvrđene neke nepravilnosti, protiv odgovornih će biti sprovedene sankcije.

Podsetimo, mleka hrvatskih proizvođača “Dukat” i “Vindija” nakon što je u njima pronađen kancerogeni sastojak aflatoksin povučena su iz Hrvatske i Crne Gore, a Bosna i Hercegovina zabranila je njihov uvoz.

(M. Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA