Iran će možda dozvoliti inspektorima posetu Parčinu

Portparol ministarstva Ramin Mehmanparast rekao je da bi predstojeći razgovori sa delegacijom IAEA mogli da dovedu do posete pomenutoj lokaciji - ako se postigne dogovor sa iranskom stranom

  • 0

Iransko ministarstvo spoljnih poslova najavilo je da bi Teheran mogao da dozvoli inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da posete vojni objekat Parčin u kome Iran, prema sumnjama agencije, izvodi nuklearne eksperimente.

Portparol ministarstva Ramin Mehmanparast rekao je da bi predstojeći razgovori sa delegacijom IAEA mogli da dovedu do posete pomenutoj lokaciji - ako se postigne dogovor sa iranskom stranom, preneo je AP.

Inspektori IAEA bi trebalo da stignu u Teheran u sredu u nadi da će ponovo pokrenuti istragu o spornom nuklearnom programu koji, kako Zapad strahuje, prikriva ambicije Irana da dođe do nuklearnog oružja.

Agencija naročito želi da poseti Parčin, jugoistočno od Teherana, jer sumnja da Iran tu testira komponente potrebne za razvijanje nuklearnog oružja što on negira tvrdeći da je Parčin samo konvencionalni vojni objekat.

- Razgovori o poseti Parčinu bi mogli biti deo dogovora sa ispektorima IAEA - rekao je Mehmanparast ne navodeći kada bi to moglo da se dogodi.

Šanse da se postigne takav dogovor sa agencijom postoji, ako se priznaju prava Irana na nuklearnu energiju.

Iranski zvaničnici često govore da je Iran kao potpisnik Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja 1970. godine - prema kojem ispektori UN posećuju iranska nuklearna postrojenja - ima pravo da razvija nuklearni program u mirovne svrhe.

Mehmanparast je ponovo upozorio da IAEA ne treba da doprinosi eskalaciji spora oko iranskog programa tako što bi se obratila Savetu bezbednosti UN, rekavši da bi takav potez bio "nelogičan i nelegalan".

Visoki zvaničnik IAEA Herman Nakerts kaže da njega i tim očekuje težak zadatak u razgovorima sa Iranom.

- Razlike postoje uprkos razgovorima koji se vode već više od godinu dana - rekao je on, obraćajući se novinarima na bečkom aerodromu pred polazak za Teheran. SAD, Francuska, Nemačka, Britanija, Rusija i Kina traže od Irana da smanji obogaćenje uranijuma kako bi taj proces ostao u okviru mirnodopskih dimenzija i da se povinuje strožim nuklearnim inspekcijama UN.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA