OPASNOST: Dvoje umrlo od virusa gripa u Srbiji

- Oba pacijenta bili su hornični bolesnici i oni su hospitalizovani zbog osnovne bolesti - kaže nacionalna koordinatorka za grip Dragana Dimitrijević sa Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut"

  • 1

U Srbiji su do sada registrovana dva smrtna ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa virusom gripa tipa A.

Kako je rekla nacionalna koordinatorka za grip Dragana Dimitrijević sa Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", oba smrtna slučaja dogodila su se u februaru. U prvom slučaju preminula je osoba na području Beograda, a 13. februara preminula je osoba sa područja Novog Sada.

- Oba pacijenta bili su hornični bolesnici i oni su hospitalizovani zbog osnovne bolesti. Kod njih je potvrđen virus gripa, ali, ponavljam, oni su bili hronični bolesnici - rekla je Dimitrijevićeva.

Ona je dodala da je na klinikama za hematologiju i nefrologiju Kliničkog centra Vojvodine registrovana epidemija virusa gripa, koja je prijavljena Institutu za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

- Od 80 pacijenata, virus gripa tipa B registrovan je kod četiri pacijenta, a virus tipa A1(H1) registrovan je kod 13 pacijenata - objašnjava Dimtrijevićeva, i apeluje na građane da izbegavaju posete bolnicama.

Klinika za ginekologiju i akušerstvo pri Kliničko-bolničkom centru "Dragiša Mišović" u Beogradu zabranila je posete, potvrđeno je na toj klinici.

Dimtrijevićeva je ocenila da je epdemiološka situacija u Srbiji očekivana za ovaj period godine i da se preduzimaju sve mere za sprečavanje epidemije.

- Mi očekujemo i dalje povećanje broja obolelih od oboljenja sličnih gripu u svim uzrasnim kategorijama. Pratimo situaciju svakodnevno i spremni smo da predupredimo sve moguće rizike - poručuje Dimitrijevićeva.

(M. S. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    16. februar 2013 | 23:51

    Хајмо вааакцииине, вакцинеее!!! А, па Мишко у затвору, које вакцине?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA