ROGOZIN: Svet mora zajedno da se brani od pretnji iz svemira

Pored toga što svet mora da napravi zajednički sistem za neutralisanje objekata, koji predstavljaju opasnost za Zemlju, Rogozin je dodao da će uskoro premijeru Medvedevu predložiti kako da se suočavaju sa sličnim incidentima

  • 2

"Čovečanstvo mora da napravi sistem za identifikaciju i neutralisanje objekata koji predstavljaju opasnost po Zemlju", napisao je zamenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin na svom Tviter nalogu, dodajući da će premijeru Dmitriju Medvedevu uskoro predstaviti predloge o načinima na koji se ubuduće treba suočavati sa sličnim incidentima.

Neki ruski strčnjaci takođe smatraju da treba izgraditi zajednički sistem za nadgledanje svemira i upozorenja u slučaju pretnji.

Zamenik šefa ruske svemirske agencije "Roskosmos" Vitalij Davidov izjavio je da bi strateška planetarna odbrana trebalo da bude prioritet za Rusiju i da treba napraviti poseban federalni program za neutralisanje pretnji iz svemira.

Ruska raketna i svemirska korporacija "Energia" obećala je prošlog oktobra da će napraviti svemirsku raketu koja može da uništi asteroide koji prete Zemlji.

Podsetimo, oko 1.200 ljudi je povređeno kada je meteor eksplodirao iznad Urala, a nastala materijalna šteta procenjuje se na oko 30 miliona dolara. Prečnik meteora bio je 15 metara, a u atmosferu je ušao brzinom od 64.000 kilometara na sat.

(Telegraf.rs / Izvor: Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oto Fon Schtuka

    17. februar 2013 | 09:02

    Ovo zvuci kao najava pravljenja planetarne armije.

  • Tvity

    17. februar 2013 | 10:53

    Mi cemo da preuredimo nase protivgradne stanice!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA