Ministar podneo ostavku zbog cene struje!

Potpredsednik bugarske vlade i ministar finansija Simeon Ðankov podneo je ostavku. Premda se o razlozima još uvek spekuliše, pa tako neki tvrde da je uzrok podela subvencija poljoprivrednicima, smatra se da je glavni razlog ipak visoka cena električne energije zbog kojih su juče Bugari protestovali u 35 gradova

  • 0

Potpredsednik bugarske vlade i ministar finansija Simeon Ðankov podneo je ostavku, javio je danas bugarski Nacionalni radio, navodeći da je to potvrđeno u vladinoj informativnoj službi.

Agencija BTA navodi da za sada nisu poznati razlozi za ostavku.

Bugarska agencija, takođe, javlja da se očekuje da ministar za upravljanje fondovima Evropske unije Tomislav Dončev preuzme i resor finansija, a da će ministarka za regionalni razvoj Lilijana Pavlova preuzeti mesto vicepremijera zaduženog za privredu.

Bugarski portal na engleskom jeziku "Sofija gloub" (The Sofia Globe) piše da je Ðankova zapravo smenio premijer Bojko Borisov.

Taj portal prenosi pisanje tiražnog dnevnika "Trud" da je Ðankov bio prinuđen na ostavku i da je smenu jedva izbegao prošle sedmice, a da su razlog razlike sa Borisovom o podeli subvencija poljoprivrednicima i pristajanje Ministarstva finansija na predlog reformi Međunarodnog monetarnog fonda, kojim su predviđene izmene u podeli kvota Fonda EU.

Itar-Tas s navodi da je Ðankov ostavku podneo na fonu masovnih protesta stanovništva zbog visokih cena električne energije, koji su juče održani u 35 bugarskih gradova.

Ruska agencija navodi da su nezadovoljni građani tražili od vlasti da likvidira tri kompanije koje posreduju između potrošača i Nacionalne električne kompanije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA