BURG: Izrael bi se mogao pretvoriti u aparthejd u kome su Palestinci sluge!

- Čini se da se rešenje dve države nalazi na samrti. Još nije u potpunosti umrlo, ali je jako, jako bolesno - objasnio je u intervjuu za bečki dnevnik "Prese" bivši predsednik izraelskog Parlamenta Avraham Avrum Burg

  • 0

Bivši predsednik izraelskog Parlamenta Avraham Avrum Burg smatra da mirovni proces na Bliskom istoku trenutno nema velike šanse i ujedno je mišljenja da bi ekstremno-desničarski političar Avigor Liberman mogao imati pragmatičan pristup.

- Čini se da se rešenje dve države nalazi na samrti. Još nije u potpunosti umrlo, ali je jako, jako bolesno - objasnio je on u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

Prema njegovim rečima, ovo rešenje je na samrti jer se njega prihvatio Benjamin Netanjahu, koji je to samo retorički radio.

- Alternativa je rešenje jedne države, a tu postoje dve varijante. Jedna je da nastavimo kao do sada. To bi vodilo ka državi u kojoj je jedan narod glavni (Jevreji), a drugi podanici, sluge (Palestinci), do jedne države u kojoj bi polovina građana bila diskriminisana. Možete to nazivati aparthejdom ili rasizmom. Pozitivna varijanta bi bila jedna država u kojoj svaki pojedinac ima ista prava i slobode, bez obzira na to kako bi konkretno izgledale strukture - naglasio je Burg.

Govoreći o promenama u regionu, on je rekao da je Izrael bio manje oduševljen od ostatka sveta borbom za slobodu u Egiptu, jer su na Trgu Tahrir videli samo neprijatelje, odnosno Muslimansko bratstvo. Međutim, Burg je ukazao da je Muslimansko bratstvo za Izrael izborilo dogovor sa Hamasom, a to znači da je Egipat pod njima mnogo bolji od onog pod Mubarakom.

Što se Libermana tiče, protiv kojeg je nedavno počelo suđenje, Burg je ocenio da bi on, kada bi stupio na mesto Arijela Šarona, mogao biti pragmatičan.

Burg je dalje kazao da izbori neće doneti ništa novo u Izraelu, kao i da prošli nisu bili pravi odraz potreba i raspoloženja ljudi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA