KNEŽEVIĆ: Mleko bezbedno za upotrebu!

Ministar poljoprivrede uverava da je situacija pod kontrolom i da nema razloga za paniku. Potpredsednik Vlade Vojvodine tvrdi da je odluka o povlačenju mleka zakasnela, jer su se rezultati znali još u sredu

  • 5

Ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je večeras na vanrednoj konferenciji za novinare da je mleko u Srbiji bezbedno za upotrebu i da su određene količine mleka povučene.

- Tačno je da postoji sumnja na povećano prisustvo aflatoksina u pojedinim uzorcima mleka. Veterinarska inspekcija povukla je iz prometa određene količine mleka i njihove uzorke poslala na analizu u Holandiju - kaže Knežević.

On nije želeo da kaže imena proizvođača čije je mleko povučeno, ali je pred novinarima popio malo mleka iz čaše.

- Količina aflatoksina u mleku je na nivou onih vrednosti koje su godinama smatrane normalnim - dodao je ministar, i napomenuo da je situacija pod kontrolom i da nema razloga za paniku i senzaciju.Upitan zašto u Srbiji mleko nije odmah povučeno, kao što je to urađeno u zemljama okruženja, Knežević je kazao da su se čekali pravi rezultati.

Govoreći o informacijama koje je u javnost izneo pokrajinski sekretar Goran Ješić, Knežević je kazao da je ministarstvo poljoprivrede ozbiljna insitucija koja se ne bavi "tviter politikom".

- Slučajno sam dobio papir gde se kaže da je uzorkovanje obavio inspektor Goran Ješić. Možda inspektor Ješić nije dobro oprao ruke, pa je zato došlo do takvih rezultata - rekao je ministar.

Ministarstvo je ranije danas saopštilo da su dodatna ispitivanja potvrdila mogućnost prisustva aflatoksina u mleku iznad dozovoljenih granica i da će sporni uzorci biti poslati na super analizu u Holandiju kao i da je veterinarskoj inspekciji naloženo da povuče mleko čiji uzorci pokazuju prisustvo tih kancerogenih materija.

JEŠIĆ: ZAŠTO SE TOLIKO ČEKALO SA OBJAVLJIVANJEM REZULTATA?

Potpredsednik Vlade Vojvodine Goran Ješić ocenio je nakon odluke Vlade Srbije o povlačenju sumnjivog mleka iz prodaje, da je taj potez zakasneo, jer su, prema njegovim rečima, rezultati o neispravnosti mleka bili poznati još u sredu.

- Zašto se toliko čekalo ne znam. Postavlja se sad ključno pitanje: Ko je u ministarstvu poljoprivrede uzeo novac da bi sakrio rezultate o neispravnosti mleka? Rezultati koji su pokazali neispravnost rađeni su u laboratoriji koja ima sertifikat i ta ista laboratorija je radila istraživanja i meni i njima - rekao je Ješić, potvrđujući saznanje Telegrafa o tome da je kontrola mleka rađena u laboratoriji "SP", koja radi u okviru "Viktorija grupe".

Ješić je ocenio da se ni rezultati koji će se dobiti u Amsterdamu neće razlikovati.

- Nakon toga Ministarstvo poljoprivrede bi trebalo da objasni građanima zašto se toliko čekalo sa objavljivanjem rezultata - kaže Ješić, i dodaje da nakon ove afere neko iz Ministarstva poljoprivrede mora da odgovara, a pre svega mora da se utvrdi ko je uzeo novac za obmanjivanje i skrivanje prave istine o kvalitetu mleka koje piju potrošači u Srbiji.

On je o svojim saznanjima i rezultatima prema kojima je u većini ispitanih uzoraka otkrivena veća količina kancerogene materije nego što je dozvoljeno juče obavestio premijera Srbije i ministra poljoprivrede, zatraživši odgovarajuće reagovanje države, ali, kako je rekao, niko se od nadležnih institucija tim povodom nije oglasio.

Ješić je napomenuo da se prethodno konsultovao sa predsednikom Demokratske stranke Draganom Đilasom tim povodom i da su se usaglasili o tome da prvo treba obavestiti Vladu Srbije, a potom i objaviti rezultate analize mleka što je i učinjeno.

- Ovo nije političko, nego bezbednosno pitanje, u smislu kontrole onoga što jedemo - rekao je on, i dodao da država ima na raspolaganju odgovarajuće mere kojima se problem zagađenja stočne hrane i mleka aflatoksinima može efikasno rešiti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Misko

    19. februar 2013 | 21:54

    Jel ovaj čovek normalan

  • realni

    20. februar 2013 | 09:06

    Ovo kao da je skrivena kamera !!! Pa zar misli da može da "kupi" narod tako što će da popije čašu mleka ??? Pa nije to čist otrov pa da odreaguje organizam odmah !!! Treba neko da mu objasni da kad se unosi to mleko svakog dana u dužem vremenskom intervalu (pogotovu deca što piju po nekoliko godina ) onda nastaje problem !!! Da li je čovek normalan ? I jel to ministar ? Jel ima bar savetnika da se ne blamira ovoliko ??? Ne mogu još uvek da poverujem da neko ovo radi ! Što neko pomenu onu vakcinu, a sigurno je tada bila ubrizgana obična voda ministru i presedniku.....e svašta ima čovek da vidi, nadam se da nema mnogo naivnih ljudi da poveruju u ovakve "priče" za malu decu...

  • 3fun

    20. februar 2013 | 01:30

    Bukkake :p

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA