MAKEDONIJA: Brana na Slatinskom jezeru pred pucanjem, u toku evakuacija!

Prema informacijama makedonskog Centra za upravljanje krizom, u subotu oko 17 časova pojavila se pukotina na brani, iz koje je počela da curi voda, zbog čega su stanovnici nekoliko kuća u najneposrednijoj blizini nasipa evakuisani

  • 0

U više sela u okolini Slatinskog jezera, na oko 35 kilometara od Ohrida, evakuisani su stanovnici nekoliko kuća zbog opasnosti od popuštanja brane na tom jezeru.

Prema informacijama makedonskog Centra za upravljanje krizom, u subotu oko 17 časova pojavila se pukotina na brani, iz koje je počela da curi voda, zbog čega su stanovnici nekoliko kuća u najneposrednijoj blizini nasipa evakuisani.

Zemljani nasip je visok oko 22 metra, a dugačak 50 metara. Slatinsko jezero ima oko 1,7 milion kubnih metara vode i duboko je devet metara.

Kod brane se nalaze sela Pesočani, Izdeglavje i Botun i postoji opasnost, ukoliko dođe do pucanja nasipa, da budu poplavljena i sela i čitavo Slatinsko polje.

Veštačka akumulacija izgrađena je 1963. godine za navodnjavanje oko 140 hektara zemljišta. Do sada je više puta sanirana.

Poslednji put Slatinska brana je popustila u januaru 2011. godine, ali bez ozbiljnih posledica za stanovništvo.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA