Svetske sile počele pregovore sa Iranom

Pregovarači iz šest zemalja - SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Nemačke - ponudiće Iranu neke manje, nove olakšice u okviru strogih međunarodnih sankcija kako bi Teheran obustavio obogaćivanje uranijuma

  • 0

Svetske sile otpočele su danas četvrtu rundu ragovora sa iranskim zvaničnicima, s ciljem obustavljanja iranskog nuklearnog programa i, kako veruju zapadne sile, pravljenja nuklearnog naoružanja.

Pregovarači iz šest zemalja - SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Nemačke - ponudiće Iranu neke manje, nove olakšice u okviru strogih međunarodnih sankcija kako bi Teheran obustavio obogaćivanje uranijuma na stepenu blizu izrade oružja, prenela je agencija AP.

Ruski predstavnik u razgovorima rekao je da je ublažavanje sankcija moguće jedino ako Iran može da ubedi svet da je njegov nuklearni program isključivo u mirnodopske svrhe.

U najboljem slučaju, smatraju diplomate i analitičari, Iran će zajedničku ponudu šest svetskih sila ozbiljno shvatiti i saglasiti se sa održavanjem daljih razgovora uskoro o primeni praktičnih koraka za smirivanje tenzija, prenela je agencija Rojters.

Svetske sile bi želele da vide "potvrdu od naših iranskih kolega da je naša ponuda ozbiljna... ali da to nije krajnji čin u igri", rekao je jedan učesnik u razgovorima, navodeći da ne želi da predviđa konačan ishod.

Zapadne diplomate su uoči razgovora saopštile da će SAD, Rusija, Kina, Britanija, Nemačka i Francuska ponuditi ublažavanje sankacija u vezi sa trgovinom zlatom i dragocenim metalima ukoliko Iran pristane da zatvori podzemno postrojenje za obogaćivanje uranijuma "Fordov".

Međutim, iranski zvaničnici su nagovestili da ta mera neće biti dovoljna.

Zvanični Teheran sve vreme odbacuje optužbe Zapada da razvija program u cilju pravljenja nuklearne bombe, tvrdeći da je on namenjen isključivo u miroljubive svrhe.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA