BRUKA: SFRJ nacionalizovala imovinu Ajnštajna i prepisala mu dug od 170.000 dinara!

Prva komisija za nacionalizaciju pri Narodnom odboru grada Novog Sada nacionalizovala je jednosobne stanove Alberta i Eduarda Ajnštajna, sinova slavnih naučnika i na njihov teret stavila im dug od 170.000 dinara

  • 3

Prva komisija za nacionalizaciju pri Narodnom odboru grada Novog Sada, 26. februara 1960. godine, donela je rešenje kojim se nacionalizuju stanovi u vlasništvu Alberta i Eduarda Ajnštajna, sinova Alberta Ajnštajna i Mileve Ajnštajn, rođene Marić, u Novom Sadu.

Prema dokumentu iz Istorijskog arhiva grada Novog Sada pravosnažnim rešenjem br: 10709/59 Albertu Ajnštajnu iz SAD i Eduardu iz Švajcarske nacionalizuju se jednosobni stanovi i na njihov teret se stavlja dug od 170.000 dinara koji moraju da uplate na račun gradskog fonda za kreditiranje stambene izgradnje u Novom Sadu.

Članom II i III ovog rešenja odbijen je zahtev Alberta i Eduarda Ajnštajna da se njihovi stanovi izostave iz planirane nacionalizacije.

Rešenje je doneseno 26. februara 1960. godine, a po članovima 17 i 18 Zakona o nacionalizaciji, dok je čitav proces počeo godinu dana ranije.

Sporni stanovi nalaze se u Kišačkoj ulici br. 20 u Novom Sadu, a pravni zastupnik Ajnštajnovih bio je advokat Kosta Hadži.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA