Jevrejska i palestinska porodica prinuđene da se mrze pod istim krovom u Jerusalimu (FOTO)

Na zemljištu koje je pre 1948. godine pripadalo jevrejskoj porodici, već 60 godina živi palestinska. Kada je pokušala da proširi kuću bez dozvole, izraelski sud je konfiskovao nove prostorije i dao ih Jevrejima koji polažu pravo na tu imovinu. Dve porodice su sada prinuđene da žive zajedno i da se ne podnose u istoj kući

  • 0

Jednoga dana, ako se bude našao zajednički jezik na Bliskom istoku, Izraelci i Palestinci naći će sebe kako žive u dve odvojene države, ali za sada konflikt i dalje tinja na tlu koji obe grupe vide kao svoj.

Ponekada, konflikt se odigrava i pod istim krovom.

Upravo to se događa u jerusalimskom susedstvu Šeik Džara, na hebrejskom poznatom kao Šimon Ha Cadik, u kome Palestinac Nabil Al Kurd mora da deli kuću sa jevrejskom porodicom koja se u Izrael doselila iz Bruklina, u Njujorku.

Nabilova majka, sada u devedesetim godinama, preselila se u Jerusalim 1948. godine, kada je zbog Arapsko-izraelskog rata morala da beži iz rodne Haife. Jerusalim je tada bio pod zaštitom Jordana.

Izraelska porodica se uselila u kuću 2009. godine, i sada žive u tri sobe ovog doma, dok 68-godišnji mali trgovac Al Kurd sa svojih 11 članova porodice živi pozadi, u četiri sobe.

Nesrećna kohabitacija

Ova bizarna priča o problemu sa nekretninama počela je kada se Al Kurd odlučio na radove u svojoj kući.

- Pre više od deset godina proširio sam dom u kome živim, kako bih mogao komotnije da živim sa suprugom i sinovima. Međutim, uradio sam to bez građevinske dozvole, pošto ju je teško nabaviti - kaže on.

- Čim sam okončao radove, izraelski me je sud kaznio i još mi naplatio i rentu koju navodno nisam plaćao 30 godina. Ono što sam sagradio su konfiskovali i posle dali naseljenicima - objašnjava Nabil.

Premda ova palestinska porodica živi u toj kući već 60 godina, izraelski sud je priznao tvrdnju jevrejske strane koja kaže da je zemlja na kojoj je kuća sagrađena njihova, odnosno da je bila u njihovom vlasništvu pre 1948.

Ishod svega je nategnuti suživot između dve porodice koje se međusobno mrze. Al Kurdovi - čiji se raspon starosti kreće od Nabilove majke do Nabilove četvorogodišnje ćerke Mahe - su skučeni u malenom prostoru, dok dva sina spavaju napolju. U kuću ulaze na zadnja vrata.

Jevrejska porodica - koja je za "International Business Insider" odbila da govori - živi komotno i ulazi na glavna vrata. Štaviše, najčešće je otac jedini koji živi u tom delu kuće, dok njegovi sinovi samo povremeno dolaze.

Svaki put kada se sretnu na ulici ispred kuće lete psovke sa jedne na drugu stranu, i često jedni ili drugi zovu policiju. Izraelska policija tada odvlači palestinsku stranu čak i ako su oni ti koji su ih pozvali, tvrde Al Kurdovi.

Istorijska pozadina

Premda vam ovo deluje kao jasan primer nepravde, stvari nisu tako jednostavne. Nikada nisu.

Sporna kuća se nalazi na mestu demarkacione linije koja deli Istočni od Zapadnog Jerusalima. Kada su Jordanci 1948. godine preuzeli jevrejske četvrti koje su ovi napustili, dali su ih Palestincima. Među njima su bili i Al Kurdovi.

Međutim, 1967. su Izraelci povratili ovo zemljište i pustili Palestince da žive tu gde su živeli već 20 godina. Zakon koji su izglasali, ipak, omogućava Jevrejima koji su proterani da povrate svoju imovinu u bilo kom trenutku.

Danas se 28 porodica suočava sa iseljenjem zbog tog akta.

(M. B. / Izvor: International Business Times / Foto: Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA