PRELEVIĆ: Vojne službe izbrisale sve tragove o ubistvu gardista

Predsednik nezavisne komisije koja je utvrdila da je gardiste Dražena Milovanovića (21) i njegovog vršnjaka Dragana Jakovljevića ubila treća osoba kaže da je isti veštak bio u slučaju gardista i u slučaju Dade Vujasinović

  • 1

Advokat Božo Prelević, predsednik nezavisne komisije koja je utvrdila da je gardiste Dražena Milovanovića (21) i njegovog vršnjaka Dragana Jakovljevića ubila treća osoba, tvrdi da je ubistvo njih dvojice zataškavano na isti način kao i likvidacija novinarke Radislave Dade Vujasinović (30).

Prelević kaže da bi eventualnom istragom o lažnim iskazima bilo utvrđeno ko je tačno iz vojske hteo da se zataška istina. On podseća da je isti veštak bio u slučaju gardista i Dade Vujasinović, koji je tvrdio da su u pitanju samoubistva.

- Taj veštak je Branimir Aleksandrić. I veštaci u nezavisnoj komisiji bili su pod pritiskom i zato je jedan dao ostavku. Pitanje je vojnih institucija odakle je pritisak dolazio. Svaki novi ministar odbrane je na početku mandata obećavao razjašnjenje slučaja, a onda bi im u vojsci rekli da će to štetiti ugledu. Vremenom nestaju i dokazi i svedoci - navodi Prelević.

Zastupnik porodica ubijenih gardista Olga Batić kaže da se na to da je vojska zataškala ova dva ubistva ukazuje još od kada su se ona dogodila.

- Nakon 5. oktobra 2000. nije došlo do promena u vojnom vrhu. Otkad su ubijeni mladići 5. oktobra 2004, ukazivali smo kako je vojska zataškavala slučaj i da iza ubistva postoji politička pozadina, koja se ogleda i kroz činjenicu da u Skupštini nije prihvaćen predlog za osnivanje anketnog odbora - kaže Batićeva za dnevni list "Blic".

Ona navodi da su 2005. podnete krivične prijave protiv veštaka i vojnog tužilaštva, ali i suda, i to zbog davanja lažnih iskaza. Civilno tužilaštvo do danas nije uzelo u razmatranje te prijave.

Podsetimo, Ustavni sud Srbije naložio je Višem tužilaštvu i Višem sudu u Beogradu da preduzmu sve mere kako bi se u najkraćem roku okončao pretkrivični postupak i otkrili počinioci ubistva dvojice gardista, 5. oktobra 2004. godine, na stražarskim mestima u kasarni na Topčideru.

VEŠTAČENJA

- oktobar 2004 - Vojska saopštava da je Milovanović pucao na Jakovljevića i zatim se ubio. Vojno pravosuđe zatim saopštava suprotno: Jakovljević ubio Milovanovića, pa sebe.

- 13. decembar 2004 - Nezavisna komisija saopštila da su gardisti ubijeni.

- 30. decembar 2005 - Institut u Vizbadenu obavestio da nije obavio veštačenje jer "ne može da ga izvrši u kraćem razumnom roku".

- 18. april 2008 - Veštak FBI Stiv Kasper isključio mogućnost da je bilo ko od gardista izvršio samoubistvo.

- 10. novembar 2008 - Dr Ljubomir Dragović u superveštačenju utvrdio da je gardiste ubila treća osoba.

ZANEMARENO U ISTRAZI:

1. Mesto zločina nije obezbeđeno.

2. Nikada nije urađen ni daktilopski pregled ni DNK analiza pušaka.

3. Parafinska rukavica uzeta samo od nastradalih vojnika i od tri vojnika iz straže, a u kasarni je bilo 16 ljudi.

4. Ignorisana izjava vodnika Marka Kovačevića, koji je pitao smrtno ranjenog Milovanovića: "Sine, odakle je pucano?" Vojnik je odgovorio: "Iznutra, iznutra!"

5. Od Nenada Ćosića, sina komandanta Gardijske brigade, koji je imao kriminalni dosije, nije uzeta parafinska rukavica. On je izvezao bez pregleda privatni automobil i nakon ubistva nije dao izjavu jer je otputovao u Egipat.

(M. S. / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dada

    28. februar 2013 | 00:07

    Taj tvoj vestak nije umeo sarzer da izvadi iz puske, toliko o strucnosti. Ne reklamiraj se na tudjoj nesreci, sram te bilo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA