USTAVNI SUD: Tužilaštvo i sud da rasvetle ubistvo gardista

Višem tužilaštvu i Višem sudu u Beogradu naloženo da preduzmu sve mere da bi se otkrili počinioci ubistva Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića 5. oktobra 2004. na Topčideru

  • 4

Ustavni sud Srbije naložio je Višem tužilaštvu i Višem sudu u Beogradu da preduzmu sve mere kako bi se u najkraćem roku okončao pretkrivični postupak i otkrili počinioci ubistva dvojice gardista 5. oktobra 2004. godine na stražarskim mestima u kasarni na Topčideru, saznaje Tanjug.

U odluci kojom je usvojena ustavna žalba porodica ubijenih gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića sud je utvrdio da je propuštanjem (tužilaštva i suda) povređeno "pravo na život" zajemčeno Ustavom Srbije.

Porodice nastradalih gardista su ustavne žalbe podneli preko punomoćnika, u kojima su istakli povredu prava na život iz Ustava, zbog "nepostupanja nadležnih državnih organa u cilju rasvetljavanja svih okolnosti oko ubistva pokojnih Jakovljevića i Milovanovića, a naročito otkrivanja i procesuiranja počinioca".

Ustavni sud je, takođe, utvrdio da porodice ubijenih gardista imaju pravo na naknadu nematerijalne štete, od po 5.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti, koja će im biti isplaćena iz budžetskih sredstava - Ministarstva pravde i državne uprave.

Najviši sud u državi je naložio da se ova odluka objavi u "Službenom glasniku Republike Srbije",  imajući u vidu njen širi značaj za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i ljudskih prava.

I DALJE SE VODI PRETKRIVIČNI POSTUPAK

Vojnici Gardijske brigade Vojske SCG Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović stradali su na straži kod vojnog objekta Karaš u Topčideru, u Beogradu, 5. oktobra 2004. godine.

Vojna istražna komisija je zaključila da je u pitanju ubistvo i samoubistvo, dok je državna komisija ocenila da je gardiste ubila treća osoba. Super veštačenjem laboratorije FBI u Americi potvrđena je teorija da je gardiste ubila treća osoba, a nakon toga Tužilaštvo je pokrenulo pretkrivični postupak protiv N.N. lica.

U obrazloženju odluke, Ustavni sud je napomenuo da je prilikom odlučivanja o visini nematerijalne štete koju su pretrpele porodice ubijenih vojnika "cenio sve okolnosti od značaja, a posebno činjenicu da se nakon više od osam godina od smrti sinova podnosilaca ustavne žalbe i dalje vodi pretkrivični postupak protiv N. N. lica".

"Do današnjeg dana nije utvrđeno pod kojim okolnostima je došlo do njihove smrti, iako su preduzimane određene mere i radnje. Odlučujući o visini naknade nematerijalne štete, Ustavni sud je imao u vidu i praksu Evropskog suda za ljudska, ekonomske i socijalne prilike u Republici Srbiji, kao i samu suštinu naknade nematerijalne štete kojom se oštećenom pruža odgovarajuće zadovoljenje.

Jedan od punomoćnika porodica Predrag Savić saopštio je juče da su tom odlukom Ustavnog suda prvi put u istoriji srpskog pravosuđa konstatovane povrede prava na život.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srki

    25. februar 2013 | 16:26

    Ovo je zaraslo u trnje..nema nista od toga..na zalost..

  • Dada

    25. februar 2013 | 15:37

    Nadam se da ce nova istraga potvrditi da nije bilo treceg lica, to je odgovaralo samo politicarima za dnevna prepucavanja. Dajte ljudi, pa nije sve u zivotu kao u americkim filmovima sa teorijama zavere... Momci su se poubijali, niti prvi niti poslednji put da se desi nazalost. Da se ovo desilo negde na ulici ne bismo ni obratili paznju, ali posto je kasarna u pitanju odmah teorije zavere... Vojska je u to vreme bila jedina neukaljana institucija, radili su posteni ljudi, casni i odani, ne kao danas poltroni i neradnici koje niko nece. Zaista se nadam da ce istina izaci na videlo koliko god to roditeljima bilo tesko za prihvatiti.

  • Radovan

    26. februar 2013 | 00:30

    Sta ako se otkrije da su ubice gardista ljudi iz policije?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA