CERN: Rešeno pitanje neizmirenog duga Srbije

Navode medija da Srbija duguje CERN-u milion švajcarskih franaka demantovao je generalni direktor CERN-a Rolf Hojer, izjavivši da je pitanje neizmirenog duga Srbije rešeno

  • 0

Rolf Hojer, generalni direktor Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), izjavio je da su izveštaji o eventualnom izbacivanju Srbije iz članstva u toj organizaciji zbog neplaćanja članarine medijske spekulacije i da je pitanje neizmirenog duga rešeno.

- To su samo medijske spekulacije - rekao je Hojer, komentarišući izveštaje pojedinih medija, po kojima članstvo Srbije "visi o koncu" zbog neplaćene članarine.

- Uprava CERN uvek je u kontaktu s vlastima naših članica, posebno kada je reč o pitanjima vezanim za budžet. Nedavno smo obavešteni da je pitanje preostale neplaćene članarine Srbije rešeno - precizirao je direktor CERN u pisanom odgovoru Tanjugu.

Prema rečima vođe jednog od timova u CERN dr Petra Adžića, nijedna država nije izbačena iz CERN-a zbog neplaćanja članarine i problem nije u tome, već u neplaćanju obaveznih delova za učešće srpskih istraživača u najvećim projektima u toj organizaciji.

- Pokušaćemo da to nekako premostimo u saradnji sa ministarstvom, ali ukoliko se brzo ne reaguje, posledice mogu biti katastrofalne - rekao je ranije dr Adžić.

Kako su tvrdili pojedini mediji, Srbija, koja je u januaru 2012. postala pridruženi član CERN, do danas nije platila članarinu, koja za godinu dana iznosi milion švajcarskih franaka.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović reagovao je na te napise ističući da neće biti dovedeno u pitanje učesće Srbije u CERN. On je pre dva dana potvrdio da Srbija nije platila članarinu za prošlu godinu, ali je najavio da će novac biti obezbeđen.

U CERN-u radi 25 srpskih naučnika, a dr Adžić upozorava na to da je ključni problem finansiranje troškova rada srpskih istraživača u toj uglednoj organizaciji.

- Srpski timovi u Ženevi rade na jednom od najvećih naučno-tehnoloških projekata koji su ikada zamišljeni, u prstenu koji se nalazi 100 metara pod zemljom, obima 27 kilometara, u kojem se radi na četiri eksperimenata - rekao je dr Adžić, i dodao da srpski timovi učestvuju i u radu na dva najznačajnija od četiri eksperimenata, a to su "Atlas" i "CMS".

Dr Adžić je naglasio da je Srbija prva među bivšim jugoslovenskim republikama koja je ponovo ušla u CERN, dok na članstvo sada čekaju Slovenija, Hrvatska, Turska i Rusija.

Podsetimo, srpski građani svih profila, ne samo inženjeri i naučnici, imaju pravo da konkurišu za posao u CERN, bilo na pet godina, bilo trajno, isto kao što to mogu i građani zemalja članica Evropske unije. Dakle, ulazak u CERN je u stvari ulazak u EU po naučnoj osnovi.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA