"Otporaš" dobio spor protiv Srbije u Strazburu!

Bivšem pripadniku pokreta "Otpor" Nebojši Sokoloviću isplaćena je odšteta jer je sudski spor trajao predugo, a država se nije potrudila da se dogovori na vreme

  • 1

Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu obavezao je državu Srbiju da bivšem pripadniku pokreta "Otpor" Nebojši Sokoloviću iz Požarevca isplati odštetu, jer je čak osam godina vodio spor protiv Ivana Markovića, nekadašnjeg portparola JUL i bivšeg ministra telekomunikacija.

Sokolović je Markovića tužio zbog povrede ugleda i časti, jer je ovaj u medijima iznosio uvrede na njegov račun, nakon tuče ispred kafea "Pasaž" u Požarevcu 2000. godine, kada je Marko Milošević sa svojim saradnicima pretukao trojicu aktivista pokreta "Otpor".

Marković je nakon toga "otporaše" u medijima nazivao "neofašistima, psihijatrijskim slučajevima i NATO plaćenicima", zbog čega je izgubio spor protiv Sokolovića i morao da mu plati odštetu od 120.000 dinara. Zbog predugog trajanja spora, Sokolović je sudu u Strazburu uložio predstavku protiv države Srbije.

- Strazbur je naložio da mi država isplati odštetu, čiju je visinu trebalo naknadno utvrditi, u dogovoru između mene i predstavnika države. Međutim, taj dogovor nije uspeo, pa sam morao ponovo da se obratim Strazburu, sa zahtevom da oni sami odrede visinu odštete, što su i učinili - izjavio je Sokolović, ne želeći da saopšti o kolikoj se odštetnoj sumi radi.

- Suma je veoma niska, ali mi ipak predstavlja moralnu satisfakciju, jer je njome Srbija kažnjena zbog predugog suđenja - kaže Sokolović.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ckomi

    3. mart 2013 | 19:54

    Bravo majstore! Tako im treba kad su korumpirani neradnici... ;-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA