BOG PROTIV VATIKANA: Zemljotres i gromovi tuku Rim posle papine ostavke!

Zasad nema izveštaja o ozbiljnijoj šteti ili ozbiljnije povređenim, a zemljotres se dogodio na dubini od 10,5 kilometara. Ovo je neobično utoliko više što je grom pogodio baziliku Svetog Petra samo nekoliko sati nakon što je papa obznanio da daje ostavku

  • 7

Samo četiri dana od dolaska bivšeg pape Benedikta XVI u papski letnjikovac u Kastel Gandolfu, 25 kilometara udaljenom od Rima, to mesto je pogodio blaži zemljotres.

Zasad nema izveštaja o ozbiljnijoj šteti ili ozbiljnije povređenim.

Agencije su javile da se zemljotres dogodio na dubini od 10,5 kilometara.

Podseća se i da je nedavno svet obišla fotografija munje koja je pogodila katedralu Svetog Petra u Vatikanu - samo nekoliko sati nakon što je papa Bendikt XVI 11. februara obznanio da napušta pontifikat.

Inače, za danas je najavljeno prvo okupljanje kardinala u okviru priprema za konklavu, izbor pape, koji bi, prema vatikanskim izvorima, trebalo da počne sredinom naredne sedmice.

"Generalnu kongregaciju" kardinala sazvao je i vodiće je kardinal Angelo Sodano.

Predviđeno je da se dnevno drže dve sednice - u 9 i 17 sati.

U kongregaciji učestvuje 207 kardinala od kojih njih više od 70 stalno živi u Rimu, iz inostranstva ih je stiglo 66, a dolazak još nekih se očekuje.

Prvih nekoliko dana bi se odlučilo o tačnom danu početka izbora pape.

Generalna kongregacija (Sacrae Cardinalium Congregationes) obuhvata sve kardinale - i one koji će glasati, pošto su mlađi od 80 godina, i one koji su stariji, čija će se mišljenja saslušati.

(M.R. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA