Crna Gora: Bez dogovora o jeziku

Komisija za izradu programa za predmet crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik za osnovne i srednje škole nije u dogovorenom roku spremila program ovog jezika. Članovi komisije međusobno se optužuju za pokušaje asimilacije onih drugih

  • 0

Probijen je dogovoreni rok za pripremu nastavnih programa za predmet crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik za osnovne i srednje škole u Crnoj Gori. Komisija za izradu programa za ovaj predmet trebalo je da posao završi do 1. januara ali već više od mesec nakon isteka tog roka dogovora nema na vidiku, a članovi tog tela se međusobno optužuju za opstrukciju.

Predsednica Komisije za izradu programa Nataša Gazivoda navela da opozicione partije, preko svojih predstavnika u Komisiji, pokušavaju da suspenduju ustavni položaj crnogorskog i da nametnu apsolutnu dominaciju srpskog jezika. Prema njenim rečima, pojedini članovi Komisije nastoje da nametnu izradu četiri zasebna programa, na osnovu kojih bi već od drugog razreda osnovne škole bila izvršena segregacija učenika po nacionalnom i jezičkom kriterijumu.

Članovi Komisije iz srpske jezičke zajednice - Dragan Koprivica, Lidija Tomić i Goran Radonjić odbacili su ove optužbe, navodeći da Gazivoda netačno i pogrešno interpretira njihove stavove.

- Radi se o tome da neko želi da poništi srpsku azbuku i što se želelo inkorporirati sve u crnogorski jezik i kroz azbuku i kroz program, odnosno na taj način dovesti do gubljenja identiteta srpskog jezika, kazao je Dragan Koprivica.

Goran Radonjić je uporedio Crnu Goru sa nemačkim Rajhom.

- Jezička zajednica i nacija nisu isto, ali to crnogorski nacionalisti ne žele da prihvate. Ta logika - jedan predmet, jedan jezik, jedan narod, jedna država, liči na jedan Rajh. To je težnja da se diskriminišu svi ostali ili da se asimiluju, naveo je Radonjić.

Naziv nastavnog predmeta crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski plod je septembarskog dogovora premijera Igora Lukšića i opozicije, kada je usaglašeno i da višestranačka komisija pripremi program za taj nastavni predmet, koji bi važio od školske 2012/2013. godine, a bio bi oslonjen na dosadasnji program i udžbenike iz maternjeg jezika.

(Izvor: Tanjug)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA