Za posao u Briselu konkurisalo 4.000 Hrvata!

Konkurs namenjen Hrvatima ili drugim državljanima Evropske unije kojima je hrvatski prvi jezik za oko 100 radnih mesta u institucijama Evropske unije izazvao veliko interesovanje

  • 1

Više od 4.000 Hrvata javilo se na konkurs za oko 100 radnih mesta u institucijama Evropske unije, a u dalju proceduru pozvano ih je tek nešto više od 300, prenosi "Jutarnji list".

Od pozvanih kandidata oko 140 će ih biti stavljeno na takozvanu "rezervnu listu" s koje će ih, po potrebi, institucije Evropske unije pozivati na razgovor i nuditi posao.

Konkurs je obuhvatao najnižu početnu poziciju za osobe s fakultetom, a u toku je procedura za izbor prevodilaca, pravnih lingvista i oko 100 osoba za posao asistenta.

Svi konkursi tog tipa su namenjeni Hrvatima ili drugim državljanima Evropske unije kojima je hrvatski prvi jezik, a pored toga Unija svake godine objavi i konkurse koji su otvoreni za sve državljane EU.

Hrvatska je jedina država na koju Unija i dalje primenjuje nacionalne kvote pri zapošljavanju, s obzirom da treba da se pripremi za članstvo.

Evropska komisija najavila je da će zaposliti ukupno 249 Hrvata, a kada se odbiju prevodioci, konferencijski prevodioci, lektori i pravni lingvisti, broj onih koji će dobiti poslove koji nisu vezani uz jezik biće dosta niži.

Za sve druge države kvote više ne važe i kandidati iz svih 27 država članica kandiduju se na istim konkursima, što izaziva nezadovoljstvo pogotovu među Britancima i Nemcima.

"Znanje o EU svakako će biti važno, retko ko može da dobije posao, a da ne poznaje institucije EU", objasnio je povodom zapošljavanja Hrvata potpredsednik Evropske komisije zadužen za institucionalna pitanja Maroš Šefčovič.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    6. mart 2013 | 17:36

    Prosecno 40 kandidata po radnom mestu? Nije to nista. Nedavno sam ucestvovao u intervjuisanju kandidata u Beogradu u jednoj domacoj kompaniji. Na dva (2) radna mesta se prijavilo preko sesto (600) kandidata. Naspram toga, ova vest deluje smesno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA