ZATVORI PUNI MALOLETNIKA: Oko 200 izdržava kaznu, još toliko "na čekanju"

Većinu osuđenika čine mladići i to od 14 do 18 godina, dok je svega devet devojaka. Najčešća krivična dela su krađe, ugrožavanje sigurnosti, nasilničko ponašanje na sportskim priredbama, a ima i pritvorenih zbog droge

  • 3

Oko 200 maloletnika u Srbiji izdržava kaznu u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu, približno isto koliko ih je bilo i prošle godine.

Većinu osuđenika čine mladići, dok je svega nekoliko devojaka. Oni su, kao i u "običnim" zatvorima, pritvoreni zbog najrazličitijih krivičnih dela među kojima su krađe, provale, proizvodnja i prodaja narkotika, nanošenje telesnih povreda, ali i ubistva.

Veliki broj njih tek treba da stigne u ovu ustanovu, jer se trenutno pred Višim sudom u Beogradu vode 194 predmeta protiv 271 maloletnika.

U vrlo kratkom periodu dva događaja čiji su akteri bili maloletnici uznemirila su javnost. Prošle nedelje je grupa momaka od 14 i 15 godina opljačkala zlataru, a zatim je minulog vikenda u selu Mijatovac kod Ćuprije sedamnaestogodišnjak nožem povredio pet osoba, među kojima su i dvojica policajaca.

I pored toga, stručnjaci tvrde da nema bitne razlike u kriminalnom ponašanju maloletnika, nekad i sad.

- Prošle godine je bilo oko 200 osoba na izdržavanju kazne u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu. Trenutno ih je isto toliko. U ovom momentu, od ukupnog broja osuđenika devet je devojaka. Većinu čine maloletnici od 14 do 18 godina, ali ima i starijih. Oni koji su u trenutku izvršenja krivičnih dela bili maloletni, a dobili su višegodišnju kaznu zatvora, ponekad prebace i 20. rođendan - kažu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Najčešća krivična dela su krađe, teške krađe, razbojništva, ugrožavanje sigurnosti, nasilničko ponašanje na sportskim priredbama ili javnom skupu. Nekoliko postupaka vodi se zbog neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet droge, kao i neovlašćenog držanja droge.

Iako je funkcija ovakvih ustanova vaspitno-popravna, u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija kažu da se u proseku 65 do 70 odsto svih osuđenih vrati kriminalu po izlasku iz zatvora. Oni naglašavaju da je dom u Kruševcu "poslednja brana" pre nego što maloletnici uđu u svet odraslih kao kriminalci.

Zabrinjava podatak da je u ovoj ustanovi 66 odsto maloletnika koristilo različite stimulativne, psihoaktivne supstance.

Iz nepotpune porodice potiče 64 odsto maloletnika, a u 40 odsto slučajeva u porodicama su zabeleženi kriminalitet i druge socijalno-patološke pojave. Takođe, 49 odsto maloletnika potiče iz porodica koje imaju socijalne potrebe, navode u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    6. mart 2013 | 10:34

    Zele da se dokazuju. Sud samo ostro i taj procenat ce da se smanji

  • Ralexic

    6. mart 2013 | 13:21

    TO JE DOKAZ KOLIKO JE NAPREDNIJA OMLADINA U ODNOSU NA MOJU GENERACIJU.

  • enco

    7. mart 2013 | 21:45

    ja Kad sam bio u te god. sam igrao klikera ...pre je bilo imas malo ali si Bio srecan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA