NA IVICI SIROMAŠTVA: Srpski potrošač ima tek za hleb, mleko i parizer!

Prema podacima Privredne komore Srbije, prosečan račun u prodavnicama iznosi između 250 i 300 dinara, što znači da se dnevno izdvaja samo za osnovne životne namirnice

  • 8

Srpski potrošači toliko su osiromašili da svaki dan u radnji ostave najviše do 300 dinara, kažu za Telegraf.rs u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Za tu sumu kupujemo hleb, mleko, jogurt i eventualno neku mesnu prerađevinu, poput jeftinijeg parizera.

Sekretar Udruženja za trgovinu PKS Gordana Hašimbegović kaže da prosečan račun u prodavnicama iznosi između 250 i 300 dinara, što znači da potrošači dnevno izdvajaju samo za osnovne životne namirnice.

- Ako se zna da je za minimalnu potrošačku korpu potrebno 1,4 prosečne zarade, jasno je da građani kupuju samo ono najosnovnije. Činjenica je da su u hipermarketima računi veći, jer se u njima ljudi snabdevaju kada idu u veće kupovine. Ipak, na srpskom tržištu 90 osto radnji čine manje prodavnice - objašnjava Hašimbegović.

Predsednik Udruženja trgovaca Subotice Saša Preradović navodi da su računi u tom regionu, u većini slučaja, manji i od 200 dinara.

- Kupe ujutru mleko, hleb, paštetu, i eventualno neku čokoladicu za decu. Kupovna moć je dosta opala, vlada velika nemaština i građani se snalaze kako umeju. Pošto smo blizu granice sa Mađarskom, najčešće se ide u nabavku na velikim pijacama. Tamo se pazare salame, sirevi, odeća, obuća, ali i kućna hemija - kaže za Telegraf.rs Preradović.

Iz Unije poslodavaca Srbije (UPS) poručuju da je promet u trgovinama od 2008. do 2012. opao za čak 30,4 odsto.

I nadležno Ministarstvo trgovine objavilo je da su građani u januaru ove godine kupovali za 26 odsto manje nego u decembru 2012.

Državni sekretar Ministarstva trgovine Dragovan Milićević nedavno je ocenio da su ovakvom situacijom najviše pogođene male trgovine.

- Ne mogu da pariraju velikim megamarketima sa cenama, i na kraju zatvaraju radnje. Srbija je po broju stanovnika najveće tržište maloprodaje u regionu, ali sa najmanjim prometom. Tri milijarde evra je celokupna vrednost prometa robe u maloprodaji. A to je zaista mizerno. U odnosu na nas, gori su samo Makedonci - naveo je Milićević.

(N. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • i

    8. mart 2013 | 12:08

    Narod u Srbiji ne zivi,vec prezivljava

  • SRBA

    8. mart 2013 | 12:51

    PA TO JE REALNOST U KOJE SU NAS DOVELE DEMOKRATE!

  • Srbin

    8. mart 2013 | 12:40

    I to je vama ivica a sta je siromastvo po vama kad covek umre od gladi,200din za jedan dan alo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA