Marić: Ne mobiliše se stanovništvo, već samo mehanizacija

Načelnik Sektora za vanredne situacije kaže da neće biti mobilizacije građana, njihove imovine, automobila...

  • 1

Uvođenje vanredne situacije zbog snežnog nevremena ne podrazumeva mobilizaciju građana i njihove imovine, već samo adekvatne mehanizacije i ljudstva koje će njom upravljati, objasnio je večeras načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić.

- Za građane ne nastaju, praktično, nikakve obaveze. Neće biti mobilizacije stanovništva, njihove imovine, automobila... Vanredna situacija znači mobilisanje mehanizacije i ljudstva za mehanizaciju - naveo je Marić u izjavi Tanjugu.

On je dodao da se u Sektoru vodi evidencija celokupne mehanizacije, odnosno subjekata zaštite i spasavanja, svih firmi, kako državnih tako i privatnih, koje imaju mašine koje bi u ovakvoj situaciji mogle biti od pomoći.

Odluka o uvođenju vanredne situacije, prema njegovim rečima, predstavlja zakonski okvir za dodatno angažovanje mehanizacije, kao i upućivanje mašina u susedne opštine i okruge.

Marić je naveo da će Vlada Srbije obezbediti naftu i materijalna sredstva potrebna za funkcionisanje mehanizacije.

- Kada je u pitanju ljudski život mislim da je novac u drugom planu. Zavejano je 70.000 ljudi. Naša gruba projekcija, za nekih desetak dana, jeste da bi nas vanredna situacija koštala oko 85 miliona dinara - rekao je prvi čovek Sektora za vanredne situacije.

Kako je istakao, uvođenjem vanredne situacije bolje će biti iskorišćeni i resursi kojim raspolažu vojska i policija, pošto se dešavalo da, na osnovu privatnih inicijativa lokalnih samouprava dođu, ali nemaju kome da pomognu.

- Vanredna situacija bi trebalo da ostane na snazi sedam do 10 dana, koliko će prema procenama trajati niske temperature i snežne padavine - rekao je Marić.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • telegrafrs

    5. februar 2012 | 21:29

    Ne mobiliše se stanovništvo, već samo mehanizacija http://t.co/LpS75cxA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA