ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ: Ispuniću zaveštanje svog pradede!

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević kaže da će ispuniti zaveštanje svog pradede kralja Petra Prvog da svi Karađorđevići počivaju na jednom mestu

  • 7

- Zajedničkom sahranom na Oplencu ćemo ispuniti zaveštanje pradede njegovog veličanstva kralja Petra Prvog da svi Karađorđevići počivaju na jednom mestu - izjavio je za "Večernje novosti" prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, dodajući da će posmrtni ostaci  kraljice Aleksandre i kraljice Marije u aprilu stići u Srbiju i biti položeni u kapeli dvorskog kompleksa na Dedinju.

Kraljevska porodica Karađorđević je nedavno na sajtu objavila da će državna sahrana kralja Petra Drugog, kraljice Aleksandre i kraljice Marije, koji su živeli i umrli u emigraciji, biti obavljena u nedelju, 26. maja u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

Kako je "Novostima" rečeno u Kraljevskom dvoru, prestolonaslednik Aleksandar Drugi upravo ulaže velike napore da u mauzoleju Kraljevske porodice sahrani oca, majku i baku, a potom i strica Andreju.

Starešina porodice Karađorđević rođen je 17. jula 1945. u Londonu, u hotelu "Klaridžis", gde su u egzilu živeli njegovi roditelji. Britanska Vlada je proglasila hotelski apartman broj 212 jugoslovenskom teritorijom. Kumovi na krštenju bili su kralj Džordž VI i njegova ćerka, tadašnja princeza, sada britanska kraljica Elizabeta. Karađorđevići su zahvaljujući kraljici Elizabeti uspeli da prežive emigraciju.

U Englesku se prva sklonila kraljica Marija Karađorđević, koja je posle tragedije u Marselju, kada je 9. oktobra 1934. ubijen kralj Aleksandar, živela u skromnom stanu u Londonu.

- To su mučna i teška vremena za nju - doba namesništva, uspona fašizma, političkih intriga u Jugoslaviji, rata i veoma traumatičnog progonstva u London. Posetio sam baku mnogo puta u Londonu. Uvek je bila nežna. Bilo mi je 16 godina kada je umrla. Na sahrani su bili otac i majka, stričevi, knez Pavle i kneginja Olga. Živo se sećam odlaska na privatno groblje u Vindzoru, gde je baka sahranjena pored svoje prabake, kraljice Viktorije, i princa Alberta - rekao je prestolonaslednik.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cika kure

    10. mart 2013 | 00:29

    Ucini to!I nauci srpski jezik Prestolonaslednice!

  • Јогого

    10. mart 2013 | 01:04

    Колико година живи у Србији а прича ко јуче да је проговорио.А очито му то није битно.Треба да те срам Карађорђевићу предака!

  • Nikola

    9. mart 2013 | 23:21

    Ako sami placaju, mogu sve da ih zasade na istom mestu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA