Brisel Iranu uveo nove sankcije zbog kršenja ljudskih prava

Ove sankcije odražavaju rastuću zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u Iranu i uvedene su nezavisno od mera koje su Teheranu nametnute zbog njegovog nuklearnog programa

  • 1

Evropska unija uvela je sankcije jedinici iranske policije koja nadzire internet, kao i nekim sudijama i medijskim čelnicima, koje optužuje za kršenja ljudskih prava u toj zemlji.

Ove sankcije odražavaju rastuću zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u Iranu i uvedene su nezavisno od mera koje su Teheranu nametnute zbog njegovog nuklearnog programa, za koji vlade u EU i drugde sumnjaju da se razvija u vojne svrhe, prenosi Rojters.

Današnjom odlukom je broj ljudi kojima je EU zamrzla sredstva i zabranila vize zbog zabrinutosti u vezi sa stanjem ljudskih prava u Iranu povećan na skoro 90.

Među sudijama koje su se našle na novoj listi je i Morteza Kjasati, koja je izrekla smrtne kazne za četiri arapska politička zatvorenika u Iranu, koji su "uhapšeni, mučeni i obešeni bez odgovarajućeg procesa", kako je ocenila EU, na osnovu tvrdnji specijalnog izvestioca UN za ljudska prava u Iranu.

Sankcije su nametnute i Muhamedu Sarafrazu, direktoru iranske državne televiziji IRIB i TV kanala na engleskom jeziku "Pres", zbog navodne saradnje sa bezbednosnim službama i tužiocima u emitovanju iznuđenih priznanja zatvorenika.

EU je na nišan svojih novih mera uzela i šefa organizacije iranske vlade zadužene za cenzuru interneta i borbu protiv sajber kriminala Abdolsamada Horamabadija, koji je, kako navodi EU, doprineo smrti blogera Satara Beheštija u zatvoru, te je komisija koju on vodi "direktno odgovorna za sistematsko kršenje ljudskih prava".

EU navodi i da je je sajber policijska jedinica nametnula nova pravila internet kafeima, tražeći od korisnika da daju lične informacije koje će biti čuvane tokom šest meseci.

Iranske vlasti su proteklih meseci pojačale kontrolu nad internetom, blokirajući korišćenje većine "virtualnih privatnih mreža", koje mnogi Iranci koriste kako bi zaobišli opsežan vladin "filter" na internetu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krstoje

    12. mart 2013 | 16:07

    Neka Persijanci uvedu kontrasankcije Evropskoj Uniji, neka se zapadnjaci malo ceskaju po glavi kako to izgleda..:P

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA