ČAVEZU, PREDSEDNIČE, SRBIJA TI KLIČE: Šta je Dačić upisao u knjigu žalosti pokojnom Venecuelancu?

Reporter Telegrafa u ambasadi Venecuele, gde je danima gužva, jer stotine Srba tu dolazi da oda poslednju počast Ugu Čavezu i upišu se u knjigu žalosti

  • 0

Stotine Srba su već danima u ambasadi Republike Venecuele na Voždovcu. Tu su da bi odali poslednju počast Ugu Čavezu.

- Ovde vam ne trebaju dokumenta, ovo je Venecuela - u ambasadi nas dočekuju s osmehom kada se ponudimo da ostavimo legitimacije na ulazu.

Ambasadorka Dija Nader ljubazno dočekuje sve posetioce koji su naišli da odaju počast Čavezu i lično sa svakim prozbori po koju. Žali što još uvek ne govori srpski, pošto je stigla u zemlju pre manje od godinu dana, ali pored maternjeg španskog govori besprekoran ruski i sasvim pristojan engleski, tako da se mogu čuti saučešća na svim ovim jezicima.

Tu je i nekoliko volontera iz Srbije koji u majicama u bojama venecuelanske zastave pomažu da protokol prođe u najboljem redu. Kažu da su tu iz poštovanja prema pokojnom predsedniku.

Čavez je nesumnjivo veoma popularan među Srbima i posle smrti. Njegova harizma, socijalistička politika i čvrst antiimperijalistički stav dobro leže ovdašnjim ljudima. Po mnogo čemu bi se moglo reći da podseća na Tita.

- Nisam mogla da poverujem kada sam videla dva dečaka od 13 godina koji su došli u ambasadu da izraze saučešće. Deca njihovog uzrasta u svetu obično igraju kompjuterske igrice, i nemaju predstavu o politici, pogotovu ne o Venecueli. Kada sam ih pitala šta zapravo znaju o Čavezu, oni su mi odgovorili "dovoljno je što je bio protiv Amerike"- priča nam ambasadorka.

Za to vreme, u predsoblju sedi desetak muškaraca i žena koji strpljivo čekaju na red da se upišu u knjigu žalosti. Posetioci su svih godišta i profila. Tu je stariji advokat, studenti španskog jezika i književnosti, žena srednjih godina, koja deluje kao prosvetni radnik starog kova, nekoliko momaka iz SNP Naši 1389.

Atmosfera je dostojanstvena, ali ne i samrtno ozbiljna, što odražava specifično lationameričko shvatanje života i smrti. Na zidu slike Čaveza i njegovog političkog uzora − latinoameričkog revolucionara Simona Bolivara. Posetioci u dve knjige upisuju poslednje pozdrave. Osoblje ambasade kaže da je nekoliko knjiga već popunjeno. Ne znaju da nam kažu ukupan broj posetilaca pošto nisu brojali, ali po našoj proceni, u pitanju su stotine ljudi, možda i hiljadu. Ambasada je puna već danima.

Među prvima se u knjigu žalosti upisao premijer Ivica Dačić.

"Duboko i iskreno saučešće povodom smrti velikog prijatelja Srbije i vođe venecuelanskog naroda i države, socijalističkog lidera Uga Čaveza. Uspomena na njega nas obavezuje da dalje razvijamo naše dobre odnose i prijateljstvo", napisao je Dačić.

Ni drugi građani nisu zaostajali za njim u iskazivanju žalosti:

- Poslednji pozdravi velikom borcu za slobodu i ravnopravnost među ljudima i narodima. Bio si velika inspiracija za sve nas.

- Poslednji pozdravi doslednom poborniku socijalističke i antiimperijalne ideje. Hasta Siempre Comandante.

- Živećeš večno u našim sećanjim. Znao si kako da braniš interese svog naroda. Kamo sreće da si bio predsednik Srbije.

(A. Ć.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA