Naručio telefon od 200 €, dobio polovni od 10!

Oštećeni potrošač je preko interneta pronašao "ajfon" za koji je platio 22.300 dinara i poštarinu, ali je na kućnu adresu dobio mobilni telefon star nekoliko godina

  • 10

Posle priče o potrošaču koji je na kućnu adresu umesto kompjutera koji je naručio na internetu dobio cepanicu, slične probleme imao je još jedan kupac koji je uplatio 200 evra za "ajfon", a na kućnu adresu dobio mobilni telefon star nekoliko godina.

- Preko sajta 'Kupujemprodajem' u februaru sam pronašao 'ajfon 4 32gb' po ceni od 200 evra. Uplatio sam vlasniku 22.300 dinara, plus poštarinu. Ali stigla mi je pošiljka u kojoj se nalazio telefon u vrednosti od desetak evra. Slučaj sam prijavio policiji i sajtu, koji je prodavcu blokirao nalog na tom sajtu - kaže oštećeni kupac.

Ratomir Leković, direktor portala "Kupujemprodajem" kaže da sajt ima ulogu prenosioca oglasnih poruka i da ne posreduje u trgovini između korisnika.

- Ipak, ako se desi prevara u vezi s oglasom na našem sajtu, prevarenog korisnika upućujemo na proceduru za onlajn prijavu. Nakon što prijavi i opiše prevaru, korisnik dobija mejlom objašnjenje pravne procedure, kao i tekst krivične prijave protiv N. N. lica i upućuje se na tužilaštvo (za slučaj štete veće od 15.000 dinara, kada se N. N. lice goni po službenoj dužnosti, odnosno sud (privatna tužba, za štetu ispod 15.000 dinara) - kaže Leković.

Na osnovu teksta tužbe nadležnom organu moguće je identifikovati onog ko je počinio prevaru.

- Ovo je jedina zakonom dozvoljena procedura - objašnjava on, dodajući da je čest problem korisnika to što ne pročitaju uputstva koja su im namenjena kako bi se zaštitili od prevara.

U Odeljenju za zaštitu potrošača Ministarstva trgovine navode da je "Kupujemprodajem" portal namenjen prenošenju oglasnih poruka.

- Prodavci novih ili polovnih stvari mogu biti fizička lica, a ugovor o prodaji u tom slučaju zaključuju dva fizička lica. Za takav ugovor o prodaji merodavna su opšta pravila građanskog prava, odnosno odredbe Zakona o obligacionim odnosima - objasnili su u Ministarstvu trgovine.

MUP: Za iznose manje od 15.000 dinara privatna tužba

U Odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) kažu da se najčešće prevare dešavaju upravo na najposećenijim sajtovima u Srbiji.

- Iako su mehanizmi zaštite na ovim sajtovima na visokom nivou, zbog velikog broja korisnika, oni su interesantni i za one koji žele da izvrše prevare. U najvećem broju slučajeva radi se o prevarama prilikom kupovine robe čija vrednost ne prelazi 15.000 dinara, pa nije moguće preduzeti krivično gonjenje po službenoj dužnosti, već je jedino moguće gonjenje po privatnoj tužbi - navode u MUP-u.

Preciziraju da slučajevi prevara prilikom kupovine na internetu najčešće nisu slučajevi pojedinačnih prevara, već jedan korisnik nekog od sajtova za kupovinu i prodaju prevari veći broj građana.

Kako kažu, veoma je važno da svaki korisnik koji je oštećen, odnosno prevaren prilikom kupovine na internetu prijavi slučaj administratorima sajta kako bi se evidentiralo tačno vreme, korisnički nalog sa kog je izvršena prevara, kao i način na koji je izvršena prevara, na osnovu čega se prikupljaju podaci koji su bitni za dalji rad policije u otkrivanju identiteta počinioca.

- Potrebno je da potrošači pre kupovine detaljno pogledaju ocene i preporuke prodavaca, kao i da na forumima pročitaju poruke koje kupci ostavljaju o pojedinim prodavcima - savetuju u MUP-u.

Ukoliko veći broj oštećenih kupaca zbirno prijavi jedno fizičko lice koje ih je oštetilo, odnosno ukupan iznos štete prelazi 15.000 dinara, može se podneti krivična prijava MUP-u ili nadležnom tužilaštvu.

(Telegraf.rs / Izvor: Potrošač)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    14. mart 2013 | 17:27

    Umesto da je trazio da mu posalje BEX-om pouzecem sa mogucnoscu da otvori i proveri paket kad stigne(posto BEX ima tu opciju), on mu jos uplatio unapred. A sta se desilo sa amandmanom LDP-a da se iznos za koji se goni po sluzbenoj duznosti smanji na 5000 dinara? Zar to nije usvojeno prosle godine?

  • Mr

    14. mart 2013 | 16:16

    Ovo nije samo problem u srbiju. Ovo svugde ima...

  • Poly

    14. mart 2013 | 16:56

    Pa i on je krelac sta je mislio da ce neko da mu proda iphone od 32gb za 200e samo ako je kraden al i za kradene je mala cena :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA