KORISNO: Kako se postupa u snežnoj mećavi?

"Ako se desi slična situacija, putnici treba mobilnim telefonima da obaveste nadležne službe a nikako sami da pokušavaju da po smetovima dođu do pomoći", rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije

  • 4

Drama 1.100 srpskih turista zarobljenih u snežnim olujama u Mađarskoj naterala je na razmišljanje šta treba činiti ako ostanete zavejani u snežnoj oluji.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže da bi, ako se ikad nađete zavejani na putu, trebalo da strpljivo sačekate pomoć i ne paničite.

- Ako se desi slična situacija, putnici treba mobilnim telefonima da obaveste nadležne službe a nikako sami da pokušavaju da po smetovima dođu do pomoći - kaže Marić za "Blic".

On podseća da je u decembru prošle godine bila slična situacija u Srbiji.

- Bez guseničara i teške mehanizacije ne može se ništa preduzeti. U Srbiji još nema specijalizovanih telefona za spasavanje od snežnih nanosa, za razliku od Mađarske, tako da svi oni koje ta muka nanese mogu da se obrate na telefone 193 za vatrogasce, i na telefon službe za obaveštavanje i uzbunjivanje 1985 - kaže Marić.

Meteorološke službe su najavile ponovno otopljenje, tako da bar po tim najavama loše vreme neće biti glavni problem srpskim turistima.

- U Srbiji narednih dana ne prete nove snežne padavine, tako da su ovo poslednji trzaji zime - ističe Marić, i dodaje da je zbog snega koji pada otežan saobraćaj i na lokalnim putevima u Vojvodini.

- Lokalni putevi u okolini Zrenjanina i Kule slabije su prohodni i saobraćaj se otežano obavlja. Nema zavejanih putnika, auto-put je prohodan i saobraćaj funkcioniše - rekao je Marić.

On je naglasio da je u svim mestima u Srbiji, gde nije raščišćen sneg, naloženo da se iz saobraćaja isključe teretna vozila.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa Nikolic

    15. mart 2013 | 20:18

    Оштроумно. Свака му част.

  • Dule

    15. mart 2013 | 20:15

    Ako ostanete zavejani na putu treba odma pozvati MRKONJICA.HIHI

  • G-Man

    15. mart 2013 | 18:56

    Maric je stvarno neki pametan covek...Svaka mu je ka Njegoseva...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA