OKAJTE GREHE: Humanitarni prilog za utaju poreza!

Zahvaljujući načelu oportuniteta, tužilaštva su tokom prošle godine prikupila čak 373.905.961 dinar. Srbi uglavnom "plaćaju" ugrožavanje javnog saobraćaja, krađe, falsifikovanje isprava, neovlašćeno držanje opojnih droga, nedavanje izdržavanja, nasilje u porodici, povredu službenog pečata, nanošenje lakih telesnih povreda, poresku utaju

  • 1

Sve više ljudi u Srbiji kazne zbog izazivanja saobraćajnih nesreća i drugih "lakših" i "srednjih" krivičnih dela "odslužuje" tako što novac uplaćuju nekoj bolnici, sirotištu ili skloništu za žrtve nasilja. Tužilaštva su tako u prošloj godini prikupila, čak 373.905.961 dinar u humanitarne svrhe.

Kako pišu "Večernje novosti", samo na teritoriji Apelacionog tužilaštva u Beogradu, primenom načela oportuniteta, tužioci su odustali od gonjenja 4.883 osobe. Krivci su prihvatili da daju ukupne donacije od 181.769.260 dinara. Ovo je, prema rečima portparola republičkog javnog tužioca Toma Zorića, za 79,5 miliona više nego godinu dana pre toga!

- Načelo oportuniteta i sporazum o priznanju krivice pokazali su se kao veoma efikasna sredstva u borbi protiv kriminala. Tako se postiže efikasnost, manji troškovi postupka i rasterećenje sudova - objašnjava Zorić, i dodaje da je reč o delima za koja je propisana novčana ili kazna zatvora do tri godine, a po odobrenju veća u pojedinim slučajevima i do pet.

Najčešće su u pitanju ugrožavanje javnog saobraćaja, krađe, falsifikovanje isprava, neovlašćeno držanje opojnih droga, nedavanje izdržavanja, nasilje u porodici, povreda službenog pečata, nanošenje lakih telesnih povreda, poreska utaja, šumske krađe, kršenje javnog reda i mira...

Osim beogradskog, veliki broj sporazuma sklopili su i tužioci na teritoriji Apelacionog tužilaštva u Novom Sadu, koja su odustala od gonjenja 4.097 lica, a okrivljeni su u humanitarne svrhe uplatili 109.243.529 dinara.

Na teritoriji Apelacionog tužilaštva Niš odustalo se od gonjenja 2.048 osoba, koje su dale ukupne donacije od 45.047.179 dinara, a na teritoriji kragujevačkog Apelacionog tužilaštva 1.400 okrivljenih uplatilo je 37.845.993 dinara.

Osim ovog instituta, tužioci su zadovoljni i primenom sporazuma o priznanju krivice, kada se nagode za određenu kaznu. Tako su prošle godine zaključeni sporazumi sa 869 okrivljenih, a povećanje u odnosu na godinu pre toga je neverovatnih 99,77 odsto! Od ukupnog broja, sud je usvojio 706 sporazuma.

- Oba načela su konačno zaživela, i treba ih primenjivati što više. Samo treba voditi računa da se nagodbe ne pretvore u sredstva ucene, pa da ih okrivljeni prihvataju iz straha čak i kad nisu krivi - kaže predsednik Advokatske komore Beograda Slavko Jelovac.

(M. S. / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jok

    16. mart 2013 | 02:10

    u prevodu, radite sta hocete! Sramno! Tako ja u sudu rekoh da ne prihvatam da okrivljeni plati vec se pridruzujem postupku! Elem, rekoh, ako je optuzeni toliki humanitarac, nije trebao da ceka da se desi sta se desilo da bi isao da uplacuje, vec da moze to i sam da uradi bez povoda!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA