KIPAR: Povećan porez na korporacije!

Vlada u Nikoziji će prihvatiti povećanje poreza, ali samo ako bude garantovano da daljih povećanja neće biti na duži rok, jer će u suprotnom kompanije biti obeshrabrene da posluju u ovoj zemlji

  • 0

Kipar je pristao da poveća niski porez na zarade korporacija, koji trenutno iznosi 10 odsto, kako bi dobio međunarodnu finansijsku pomoć i izbegao bankrot.

Kako je rekao savetnik kiparskog predsednika, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Kristofer Pisarides, vlada u Nikoziji će prihvatiti povećanje poreza, ali samo ako bude garantovano da daljih povećanja neće biti na duži rok, jer će u suprotnom kompanije biti obeshrabrene da posluju na Kipru.

- Nije važno hoće li stopa skočiti na 12,5, 11,5 ili na 11 odsto. Važno je da možemo reći sa apsolutnom ubeđenošću da se ona neće dalje menjati, da će mnogo godina ostati na istom nivou - rekao je Pisarides.

On je takođe rekao da se kiparske vlasti strogo protive uvođenju poreza na berzanske transakcije kao uslovu za dobijanje finansijske pomoći, jer bi to Kipru nanelo "veliku štetu".

Jedanaest zemalja Evropske unije, uključujući Francusku i Nemačku, žele da uvedu takav porez, ali ostale su neodlučne. Velika Britanija, koja ne koristi evro, odlučno se opire uvođenju poreza na berzanske transakcije. Pisarides kaže da će Kipar pristati na njega samo ako ga prihvate sve članice evrozone.

Laureat Nobelove nagrade je izrazio "gotovo potpuno" uverenje da potencijalni kreditori neće tražiti da teret plaćanja kredita bude i na deoničarima kiparskih banaka i onima koji u bankama imaju štedne uloge.

Ekonomija Kipra je majušna, i učestvuje samo 0,2 odsto u ukupnom privrednom proizvodu zemalja evrozone, ali joj je potrebno 17 milijardi evra da spase svoje banke i održi sopstvenu solventnost.

Suma koju kao pomoć traži Kipar jednaka je ukupnom bruto društvenom proizvodu zemlje, što baca sumnju na njenu mogućnost da isplati kreditore.

Zajam je ogroman jer je dvema najvećim bankama potrebno mnogo novca kako bi se oporavile od gubitaka koje su pretrpele zbog finansijske krize u susednoj Grčkoj i velike izloženosti grčkom dugu.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA