Papa Franjo svečano ustoličen (VIDEO)

Ustoličenju prisustvuju brojne crkvene i državne delegacije među kojima i delegacija Srbije sa predsednikom Tomislavom Nikolićem na čelu

  • 0

Papa Franja je svečano ustoličen kao novi, 266. po redu, poglavar Rimokatoličke crkve. Ceremoniji ustoličenja pape prisustvuju brojne crkvene i državne delegacije među kojima i delegacija Srbije sa predsednikom Tomislavom Nikolićem na čelu.

Lider 1,2 milijarde svetskih katolika, prvi papa jezuita primio je "ribarov prsten" i papski ogrtač - "palijum", na početku mise na Trgu svetog Petra u Vatikanu, kojoj pisustvuju desetine hiljada ljudi. Grupa kardinala zatim je prišla papi Franji i zaklela mu se na vernost.

Inauguraciji pape Franja, naslednika Benedikta XVI koji je svojevoljno abdicirao poslednjeg dana februara, prisustvuju predstavnici 180 država među kojima potpredsednik SAD Džozef Bajeden, nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Francuske Fransoa Oland, predsednica Brazila Dilma Rusef, predsenik Meksika Enrike Penja Nieto, predsednik EU Herman van Rompej, predsednik Evropske komisije Žoze Manel Barozo, španski premijer Marijano Rahoj...

U Vatikanu se očekuje i dolazak predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea, koji ima zabranu ulaska u zemlje Evropske unije, ali ne i u suverenu državu Vatikan. Praktikujući katolik 89-godišnji Mugabe je i ranije posećivao Vatikan, a poslednji put je to bilo 2011. godine, prilikom beatifikacije pokojlnog pape Jovana Pavla II.

Iz regiona ceremoniji, kako je najavljeno, prisustvuju, predsednici Slovenije Borut Pahor i Hrvatske Ivo Josipović, kao i hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić.

Najavljen je i dolazak britanskog prestolonaslednika princa Čarlsa, španske kraljice Sofije i prestolonaslednika Filipa, kao i belgijskog kalja Alberta Drugog i kraljice Paole.

Prvi put u poslednjih gotovo hiljadu godina inaugaracionoj ceremoniji prisustvovaće vaseljenski patrijarh Vartolomej, kao i predstavnici gotovo svih pravoslavnih crkava.

Srpsku pravoslavnu crkvu predstavljaće arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, koji je i administrator Eparhije buenosajreske i Južno-centralno američke, a Rusku pravoslavnu crkvu "drugi čovek" te crkve, mitropolit volokolamski Ilarion Alfejev, zadužen za spoljne poslove.

Inače, stupanje pape na tron svetog Petra je samo formalan i ceremonijalan čin koji nema crkvenopravno značenje.

Ceremonija će biti obavljena na dan katoličkog praznika Svetog Josifa koji je istovremeno i imendan bivšeg pape Benedikta XVI koji danas, međutim, neće prisustvovati inauguraciji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA