NAJLEPŠE BEOGRAĐANKE: Žene koje su zaustavljale vreme (FOTO) (VIDEO)

Saznajte kako su nekada osvajale muška srca, a šta danas rade Beba Lončar, Marija Baksa, Milica Ejdus, Zorica Gajdaš, Mira Žegarac, Milanka Udovički i Lokica Stefanović

  • 6

Tih 60-ih i 70-ih svi prestonički momci bili su potajno zaljubljeni u ove društvene vedete. No, ma koliko da su ih krišom voleli, njihova je bila poslednja, a džentlmeni koje su birale bili su, ako ništa, a ono po originalnim udvaračkim poduhvatima, dostojni njihove lepote.

Priče o tome koga su i kada poljubile bile su glavne teme bezazlenih tračeva na žurevima na Dedinju, na kojima se pio punč i slušao Pol Enka. A, one su u veselim dezenima “poduprtim” žiponima, u baletankama, sa kosom podignutom u izazovne konjske repove, surovo “prekidale” udvarače pogledima iz prvih kabrioleta i vespi, koje su jezdile Ulicom Maršala Tita.

Ekipa Telegrafa donosi priču o lepoticama, koje su zaustavljale vreme i suvereno vladale gradskim štraftama. Saznajte kako su nekada osvajale muška srca, a šta danas rade srpska Babet, Džejn Mensfild, Katrin Danev...

BEBA LONČAR

"Slatka tinejdžerka na vespi"

Početkom šezdesetih, ceo Beograd bio je zaljubljen u preslatku tinejdžerku plave kose, zvezdu filma “Ljubav i moda” i čuvenog ostvarenja "Deveti krug", prikazanog u Kanu. Tipičnu predstavnicu takozvanog stila voda i sapun − prirodne devojke bez teške šminke.

Beba je napravila veliku filmsku karijeru u Italiji, međutim, malo je poznato kako je ostala bez uloge u jednom filmu velikog italijanskog režisera Vitoria de Sike. Sve se, ma koliko apsurdno zvučalo, dogodilo zbog toga što je na jednom velikom prijemu u Rimu obukla toaletu pariskog kreatora Lorisa Azara, čiji su zaštitini znak bile glamurozne kreacije.

Iako su njen prepoznatljiv stil bile svedene, klasične haljine, to veče odlučila je da izgleda pompezno. Nije ni slutila da će se zbog toga pokajati. Naime, baš u to vreme, italijanski režiser Vitorio de Sika tragao je za zvezdom svog novog filma. Kasting menadžer mu je predložio Bebu. No, kada ju je Vitorio video u Azarovoj haljini, samo je odmahnuo rukom, rekavši:"Ne, ona je suviše glamurozna!"

Među brojnim udvaračima, Bebino srce uspeo je da otme jedan od najlepših plejbojeva u to vreme, srpski Pol Njumen − Dejan Božović, momak divne talasaste kose i prodornih plavih očiju... Kada bi prošli Knez Mihajlovom, nije bilo osobe, koja se ne bi okrenula za njima. Ovaj par je bio tema svih gradskih žureva.

Beba se kasnije udala za hrvatskog biznismena Josipa Radeljaka i rodila sina Lea. Danas živi daleko od glamura i sjaja kamera u Beogradu.

MARIJA BAKSA

"Jugoslovenska Katrin Danev"

Sinonim ludih šezdesetih godina bila je i glumica i arhitekta Marija Baksa. Prirodnu plavušu, krupnih zelenih očiju i slatkog nosića, zvali su jugoslovenska Katrin Danev. Bila je istinska fam-fatal onoga vremena.

Spolja je bila nadmena i hladna, a unutra − prava misterija. Uvek je bila u svedenim haljinama, ali kada bi u jednoj takvoj toaleti kročila u salon, zasenila bi sve žene oko sebe.

Baksa nikada nije volela da je predstavljaju kao glumicu, čak ni nakon uloge u velikom holivudskom ostvarenju “Valačijevi papiri”, u kojem je igrala strastvenu zavodnicu, pored Čarlsa Bronsona. Posle te uloge poredili su je sa Lanom Tarner i Avom Gardner.

Stoga ne čudi što je po odlasku u Rim, prosto izludela Italijane svojom lepotom i za kratko vreme ušla u mondenske krugove. Baš zahvaljujući Baksi, u Beograd je svojevremeno dolazio čuveni fotograf Anđelo Frontoni, a u nju je beznadežno bio zaljubljen veliki producent grčkog porekla Ovidije Asonitis. Ovaj Grk je nekoliko puta prosio Baksu, koja ga je uporno odbijala.

Marija je danas u srećnom braku sa biznismenom Milojkom Veljovićem sa kojim ima uspešnu ćerku Taritu, koja živi i radi u Engleskoj. Iako razmišlja o tome da se vrati u Beograd, Baksa već neko vreme živi u Rimu. Velika strast joj su joj antikviteti iz 17. i 18. veka, koje izlaže u šou-rumu u svom luksuznom stanu na Pariolima (italijansko Dedinje).

MILICA EJDUS

"Beogradska Babet plemenitog porekla"

Foto: Standard

Čuvena beogradska lepotica Milica Ejdus rođena Stojisiljević potiče iz ugledne beogradske porodice. Otac joj je bio dvorski juvelir, a majka Angelina Gina Pašić bila je jedna od najotmenijih i najlepših beogradskih predratnih dama. Ginin drugi muž bio je inženjer, slikar, bonvivan Rade Pašić, sin Nikole Pašića. Otud su Milicu svi od milošte zvali Pašićka.

Milica je prva u Beogradu vozila kabriolet "sanbim", kojim je leti sa odabranim društvom imala običaj da skokne do Opatije. Ona je važila za prvu srpsku modnu ikonu. Imala je najlepše toalete u gradu. Prva je nosila firmiranu garderobu, a sa putovanja po Italiji umela je da se vrati sa 20-30 pari najmodernijih cipela.

Milica je bila oličenje beogradske Babet sa konjskim repićem i slatkim nosićem, za kojim su prosto ludeli prestonički momci. Naročito se sviđala crnogorskom princu Ratku - Šoletu Plamencu.

Pošto je prva u generaciji diplomirala na arhitekturi, majka je nagradila tako što je poslala u Rim − da se odmara i upija njegove lepote. No, vredna Milica nije gubila vreme. Posle svega nekoliko meseci šalje u Beograd prve reportaže za časopis "Elle-Ona". Po povratku se zaljubila i udala za glumca Predraga Ejdusa sa kojim ima ćerku Vanju, uspešnu glumicu i sina Filipa.

ZORICA GAJDAŠ

"Prva, prava i jedina jugoslovenska starleta"

Prva, prava i jedina jugoslovenska starleta Zorica Gajdaš bila je najseksepilnija glumica koja se pojavila na velikom ekranu u to vreme. Nije bilo muškarca koji nije zapazio ovu plavušu bujnih oblina u filmu “Lito vilovito”. Izgledala je kao Džejn Mejnsfild. Retko ko je mogao da se pohvali sličnom bistom, tankim seksi strukom i tako gustom plavom prirodno kovrdžavom kosom.

Godinama se pričalo po gradskim kuloarima o njenom pompeznom odlasku na Dubrovačke letnje igre. Bilo je to u vreme kada je u Jugoslaviji prvi put gostovao čuveni dirigent Zubin Mehta.

Koncertu je, razume se, prisustvovala i Zorica, i to u božanstvenom večernjem “Koko Šanel” ansamblu od zelenog satena, što naravno nije promaklo, kako okolini, tako ni slavnom dirigentu. U trenutku kada se poklonio publici, ugledavši Zoricu, bukvalno je stao na pola puta... Prepričavalo se da je čovek jednostavno ostao bez daha, ugledavši ovu plavu lepoticu u prvom redu! Takva je bila Zorica. Izazivala je pažnju gde god bi se pojavila.

No, kao i svakoj lepotici, nisu joj bili strani ni skandali. Možda ih nije pravila, ali ih je svakako izazivala. Najčuveniji se dogodio kada je u vreme snimanja koprodukcije “Čuvari zamka” sedela u elitnom “Klubu književnika” u društvu legendarnog holivudskog zavodnika Berta Lankestera.

Kada je supruga velikog glumca saznala da joj muž sedi sa zgodnom Zoricom, pravo iz hotelske sobe doletela je u prestižnu kafanu. Bila je poput furije! Ustremila se direktno prema Bertu, i ni manje ni više, razbila mu glavu sifonom sode!

Tako je izgledao stari Beograd. Bilo je to mesto u kojem su se kada padne noć odvijali pravi holivudski skandali, o kojima se potom danima pričalo. Da cela priča o Zorici bude još bolja, treba reći da je najveći paradoks oko njenog seksepila bio u tome što je ona prema pričama starih beogradskih frajera bila jedna od najčednijih devojaka koju su znali. Čuvena seks-bomba, koja je čedna ušla u brak.

MIRA ŽEGARAC

"Hipi devojka sa naslovnice zagrebačkog Starta"

Ubedljivo najlepša manekenka hipi ere. Mira je prva Beograđanka, koja je osvanula na naslovnoj strani zagrebačkog “Starta”. Malo je reći da je potpuno zaludela momke svojim zelenim očima i šiškicama, koje nikome nisu stajale kao njoj. Devojke su je imitirale, a momci su se tiskali u prvim redovima ne bi li i uživo videli “Start devojku” kako u mjuziklu “Kosa” igra pored šarmantnog Dragana Nikolića i zgodnog Miše Janketića.

Za Mirom su uzdisali svi glavni gradski frajeri. Čak je uspela da očara i švedskog princa i najmlađeg sina kralja Aleksandra, princa Andreja Karađorđevića. No, kao i većina lepotica, prema svedočanstvu njenih najbližih prijatelja, Mira je uvek više volela siromašne pesnike od moćnih i poznatih muškaraca.

Nakon nekoliko izvedbi “Kose”, Miru ubrzo angažuje čuvena američka modna agencija “Ajlin Ford”. Po povratku iz Amerike, otvorila je modni atelje za izradu unikata.

MILANKA UDOVIČKI

"Zemunka lepša od Kim Novak"

Milanka Udovički je važila za jednu od ubedljivo najlepših Zemunki. Nekako je prirodno bilo da još kao devojka ode i okuša sreću na zapadu. Tako se '58 obrela u Parizu. U evropskom centru mode i zabave okrenula je svet naopačke. Iako je imala sve uslove da postane prava zvezda, nikada to istinski nije želela. Bez dvoumljenja je odbila ponudu Rože Vadima da od nje napravi novu Brižit Bardo, i kako je svojevremeno izjavila, nikada joj zbog toga nije bilo žao.

Ostaće upamćena i po tome što je jedna od retkih žena, koja je igrala sa Kerijem Grantom. Doduše, ne na filmu, već u kazinu! Bila su to vremena, u kojima su Kanom kružile priče da je Milanka Udovički lepša i od same Kim Novak. Ono što je madmazel Udovički pošlo za rukom da napravi u pariskom svetu mode, retko kome je uspelo.

Dovoljno je reći da se kod nje oblačila glavna urednica pariskog “Voga”. Inače, ova lepotica je imala običaj da napravi nekoliko toaleta, spakuje ih u kofer, ode u Holivud kod kreatora Đorđa di san Anđela i proda mu celu kolekciju. Onda bi se vratila u Njujork i potrošila sve do poslednje pare... Bila je i ostala veliki boem.

Jedna od velikih Milankinih ljubavi bio je beogradski srcelomac Gile Đurić, čuveni direktor “Avala filma”. No, samo zbog jednog čoveka bila je spremna bez pogovora da ostavi sve, pa i uspešnu glumačku karijeru. Bio je to zgodni francuski doktor Pjer, za kojim su bile lude sve lepotice iz Poreča. Sa njim je dobila sina Miloša.

LOKICA STEFANOVIĆ

"Balerina koja je ostavljala muškarce bez daha"

Kada se balerina i koreograf Lokica Stefanović prvi put pojavila sa svojom trupom “džez-bal” sve je ostavila bez daha.

Ova lepotica je diplomirala klasični balet u baletskoj školi “Lujo Davičo”, a potom završila i Arhitektonski fakultet u Beogradu. Malo je poznato da su brojni izvedeni arhitektonski objekti u Srbiji i Crnoj Gori, upravo njenih ruku delo.

No, ono po čemu je ovu lepoticu upamtila šira javnost − džez igru i koreografsko znanje usavršavala je u njujorškom “American Dance Centru” kod čuvenog Elvina Ejlija. Te ne čudi što je svojim koreografijama za televizijski serijal “7 plus 7” pomerila granice vizuelnog standarda produkcije domaćih šou-programa.

Pored toga što su u nju bili zaljubljeni najlepši momci Beograda, nije umakla ni oku čuvenog francuskog pevača Antoana. 

Dugo je gradom kružila čuvena priča o tome šta je sve ovaj pevač bio spreman da uradi za beogradsku lepoticu. Nakon njegovog koncerta u Beogradu, oboje su se zatekli na partiju u legendarnoj diskoteci “Kod Laze Šećera”, u Svetogorskoj ulici. Cele večeri, pričaju svedoci, Antoan nije mogao da skine pogled sa Lokice. Negde pred zoru, na haubi njenih kola ostavio je trag u snegu - “Je t´aime”. Nekada je Beograd odista bio mesto u kojem su devojke znale da zavode, a momci imali stila i znali kako da dođu do srca one koja im se sviđa.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bgd 83

    2. april 2013 | 09:03

    A Tanja Bošković?

  • Ivan

    12. maj 2013 | 06:51

    Da, bile su prave lepotice, a pri tome kulturne, obrazovane, za razliku od sadasnjih nazovi starleta koje ne mogu prostoprosirenu recenicu da sklope.

  • Sergije

    2. april 2013 | 17:18

    Bile su takve lepotice da im se ni normalna fotografija na internetu ne moze pronaci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA