Ilić: Bespravne objekte upisati u katastar

- Upis u katastar nepokretnosti je poslednji pokušaj da se upiše imovina i sve što se posle toga bude divlje gradilo rušiće se, jer je to i ono što EU od nas traži - istakao je ministar građevine

  • 1

Ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić izjavio je danas da je počela primena novog zakona o upisu u katastar bespravno sagađenih objekata u Srbiji i pozvao građane da iskoriste tu jedinstvenu priliku i legalizuju svoje stambene i druge objekte.

Ukoliko ti objekti ne budu upisani u naredne dve godine biće rušeni, rekao je Ilić Tanjugu.

Zakon o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima odnosi se na objekte izgrađene bez građevinske dozvole do 11. septembra 2009. godine, dok objekti izgrađeni posle moraju da prođu redovnu proceduru za legalizaciju.

- Upis u katastar nepokretnosti je poslednji pokušaj da se upiše imovina i sve što se posle toga bude divlje gradilo rušiće se, jer je to i ono što EU od nas traži - istakao je ministar.

Ako nije rešen problem imovine ispod objekta, prema njegovim rečima, moraće da se reši u naredne dve godine, a ako je rešen onda će sve teći bez ikakvih problema.

- Mi smo namerno nazvali ovaj zakon upis u katastar, a ne legalizacija, jer po postojećim zakonima nemoguće je da se odvija legalizacija bez kompletne projektne i druge dokumentacije, a za validnu dokumentaciju potrebno je da uradimo ispitivanje postojećih objekata, statiku, proveru materijala, temelja, instalacija, što bi koštalo više od 20.000 evra po objektu - istakao je Ilić.

On je rekao da je besmisleno sada praviti neku "fiktivnu dokumentaciju“ da bi se legalizovalo postojeće stanje, što bi samo bio trošak za građane.

- Legalizacija, gde je nesporna imovina odnosno upis u katastar nepokretnosti, potpuno je regularna i građani dobijaju sva prava, koja su im potrebna da prenose imovinu na svoje potomke i to pitanje trajno rešavaju - naglasio je ministar, dodajući da ta imovina može da se stavi pod hipoteku.

Tamo gde je sporna imovina, a takvih je od 10 do 15 odsto slučajeva, biće zabeleženo da je sporna imovina i u naredne dve godine, zainteresovane strane će morati da se "raskusuraju" na sudu, ili da reše već započete procese. U Srbiji ima oko 1,3 miliona objekata koji nisu upisani u katastar.

- Očekuje nas u junu i novi Zakon o planiranju i izgradnji, po kome će građevinska dozvola biti besplatna i samo će se opštinama i gradovima plaćati za ono što stvarno ulože u objekat koji se gradi - dodao je Ilić.

Zakon o upisu nelegalnih objekata u katastar usvojen je u Skupštini 15. marta, a stupio je na snagu prethodne subote. U Ministarstvu građevine kažu da će iduće nedelje biti razgovarano sa bankama o mogućnosti stavljanja pod hipoteku tako legalizovanih objekata.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoran

    24. mart 2013 | 20:13

    ministar prvi put od kada je ustolicen izjavljuje da legalizuje objekte izgradjene do 2009 godine,ovo je neverovatno,pa svi koji su hteli da legalizuju do tog datuma predali su zahteve,ostalo je oko pola miliona onih koji su gradili posle 2009 i za njih ovaj zakon ne vazi.ovde je prekrseno jedno od osnovnih ustavnih nacela o zabrani diskriminacije ,sto ovaj zakon upravo i radi .ministar treba da odgovori sta ce sa ovim obespravljenim gradjanima kojih nigde nema u zakonu.ne mogu se gradjani deliti na one koji su gradili pre 2009 i posle 2009 godine,pa sta ce vam reci upravo ta evropa na koju se stalno pozivate kad pocnu da pljuste tuzbe po strasburu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA