• 0

Šta su banke spremile za Sajam automobila

Nov automobil možete kupiti kako dinarskim kreditom tako i kreditom koji je indeksiran u evre. Dinarske kredite za kupovinu automobila nudi 21 banka. Kamate se kreću u rasponu od 13,53 odsto do čak 24,25 odsto, a EKS je u rasponu od 16,35 odsto do visokih 28,43 odsto

  • 0

Međunarodni salon automobila u Beogradu održava se od 22. do 31. marta. Kupce čeka 37 automobilskih brendova. Kako najpovoljnije kupiti novi automobili?

 

Ako pođemo od činjenice da većina nas nema dovoljno ušteđevine da kupi novi auto za gotovinu, onda nam je jedina mogućnost kupovina na kredit. Kako statistike pokazuju, u Srbiji se do automobila najčešće dolazi putem auto-kredita.

 

Da li je odluka da se kreditno zadužimo kako bismo sebi priuštili još jedno zadovoljstvo ispravna, nije na nama da sudimo. Međutim, kada su krediti za automobile u pitanju, stvari trenutno stoje ovako.

 

Nov automobil možete kupiti kako dinarskim kreditom tako i kreditom koji je indeksiran u evre. Dinarske kredite za kupovinu automobila nudi 21 banka. Kamatne stope kreću se u rasponu od 13,53 odsto do čak 24,25 odsto, a EKS je u rasponu od 16,35 odsto do visokih 28,43 odsto. Većina banaka kamatne stope vezuje za neku od promenljivih referentnih stopa, kao što su 3M BELIBOR, 6M BELIBOR i referentna stopa NBS, što, naravno, povlači periodičnu promenu rate kredita.

 

Sberbanka jedina nudi dinarski kredit sa fiksnom kamatnom stopom, što znači fiksnu ratu kredita do kraja otplate kredita. Maksimalni rokovi otplate idu i do 84 meseca, a naknade banaka za ove kredite kreću se od 0,5 odsto do 3 odsto.

 

 

Kredite u evrima nude ukupno 22 banke. Kamate se kreću u rasponu od 5.88 odsto do čak 16 odsto, a EKS varira od 7,36 odsto do čak 26,19 odsto. Kao i kod dinarskih kredita, većina kamatnih stopa je promenljiva i vezana je za 3M EURIBOR ili 6M EURIBOR, što znači tromesečno, odnosno šestomesečno usklađivanje rate kredita.

 

Banke poput Inteze, Komercijalne banke, Sberbanke, Findomestik, Hipo, Marfin i KBC banke nude mogućnost kupovine auta uz fiksnu kamatnu stopu. Maksimalni rokovi otplate kreću se od 36 do 84 meseci, a sam rok zavisi od visine i vrste kamatne stope. Naknade banke kreću se od 0,5 odsto do 3 odsto.

 

Neke banke poput Rajfajzen i Eurobanke u ovom periodu neće naplaćivati naknadu za obradu kreditnog zahteva, a pojedine poput Findomestik banke će auto-kredite odobravati bez troškova održavanja kreditne partije, bez žiranata, bez prenosa plate, kao i bez obaveznog Kasko osiguranja za sve iznose kredita.

 

Findomestik banka će auto-kredit u evrima u periodu trajanja sajma odobravati i bez troška Kreditnog biroa i zaloge na vozilu za sve iznose kredita, piše Kamatica.com.

 

Manje-više standardna ponuda banaka, uz poprilično visoke kamatne stope i poneku povoljnost, jeste ono što vas očekuje zapadne li vam ovih dana neki novi četverotočkaš za oko.

 

Ipak, pre nego što definitivno odlučite da kreditom kupite auto, detaljno pogledajte ponudu banaka. Ne zaboravite, kupovina automobila donosi vam još poneki trošak sem onog koji treba da platite banci!

 

(I. M. / Izvor: Mondo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA