Policija u kući Berezovskog nije pronašla opasne materije (FOTO)

Ne postoje jasni znakovi samoubistva. Nema znakova da je sebi dao injekciju ili progutao neke pilule. Specijalni timovi policije obučeni za hemijske, biološke i nuklearne materije zaključili su nakon pretraživanja terena da ne postoji nikakva opasnost

  • 3

Specijalni timovi britanske policije nisu pronašli nikakve opasne materije tokom pretraživanja kuće u kojoj je pronađeno telo Borisa Berezovskog, ruskog oligarha u izgnanstvu, saopštila je danas policija.

Hitna pomoć pozvana je juče u 15.18 časova u dom Berezovskog (67) u bogatom londonskom predgrađu Askotu, pošto je pripadnik obezbeđenja pronašao njegovo beživotno telo u kadi, javio je britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Advokat ruskog tajkuna Aleksandar Dobrovinski rekao je da je Berezovski verovatno izvršio samoubistvo kao rezultat depresije zbog dugova, ali s obzirom na to da je Berezovski preživeo jedan pokušaj ubistva 1995. godine i strahovao da će biti ubijen, njegova smrt će sigurno izazvati razne spekulacije, navode agencije.

Specijalni timovi obučeni za hemijske, biološke i nuklearne materije zaključili su nakon pretraživanja terena da ne postoji nikakva opasnost.

Policija je saopštila da je veliki deo kordona postavljenog oko ovog imanja uklonjen i da sada kriminalistička policija sprovodi detaljnu istragu kako bi se utvrdile okolnosti pod kojima je Berezovski umro, javio je AP.

Aleksandar Dobrovinski, advokat Berezovskog izjavio je za rusku državnu televiziju da je "obavešten od kontakata u Londonu da mora da se Berezovski ubio", navodi AFP.

Međutim, prijatelj ruskog oligarha Demjan Kudrjavcev oštro je negirao da se Berezovski ubio.

- Ne postoje jasni znakovi samoubistva. Nema znakova da je sebi dao injekciju ili progutao neke pilule. Niko ne zna zašto mu je srce stalo - rekao je Kudrjavcev za rusku novinsku agenciju Prima.

Diplomatski dopisnik BBC Bridžit Kendal ocenjuje da intervju koji je Berezovski dao za Forbs pre smrti, "možda baca svetlost na njegovo stanje uma".

U intervjuu, Berezovski je rekao da je uvek želeo da se vrati u Rusiju, čak i kada su krivični postupci pokrenuti protiv njega i da je shvatio da ne može da bude emigrant i da je promenio mnoge od ranijih stavova.

Forbs je naveo da je Berezovski u jednom od poslednjih svojih intervjua, rekao da je izgubio smisao života, da nije više zainteresovan za politiku i da želi da se vrati nauci i nastavi svoj naučni rad u Rusiji.

Ruski oligarh, nekadašnji Vladin zvaničnik i bivši matematičar koji je bio i član Ruske akademije nauka, imao je finansijskih problema u poslednje vreme, posebno posle gubljenja sudskog spora protiv Romana Avramoviča i nalaganje britanskog suda da mu isplati sudske troškove u vrednosti od 35 miliona funti.

Itar-Tas podseća na to da je vođeno nekoliko istraga i da postoji nekoliko krivičnih predmeta u kojima figurira Berezovski, između ostalog povodom mahinacija sredstvima "Aeroflota" 1999. godine, zbog čega je kažnjen u odsustvu na šest godina zatvora za prisvajanje imovine kompanije "AvtoVAZ" i "SbS-AGRO", a optužen je i za pozivanje na organizovanje masovnih nereda.

Rusko tužilaštvo saopštilo je 2010. godine da su sudovi Rusije i Švajcarske izrekli pet presuda Berezovskom i njegovim pomagačima, koje su postale pravnosnažne i da su bezuspešno zahtevali njegovu ekstradiciju i vraćanje u Moskvu.

Sud u Londonu nekoliko puta je odgovarao negativno, navodeći da je Berezovski 2003. godine dobio politički azil u Velikoj Britaniji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pedja

    24. mart 2013 | 11:27

    Ala su se zabrinuli!

  • MILE 011

    24. mart 2013 | 12:41

    "Zapržio" mu je čorbicu KGB . Tako se OZBILJNA DRŽAVA obračunava sa svojim IZDAJNICIMA .

  • русија

    24. mart 2013 | 13:34

    сваком по делима његовим...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA