Šumadinci se ubijaju zbog nevraćenih dugova

Za petnaestak dana u Kragujevcu ubili su se jedan rukovodilac i mlada devojka koja se tek zaposlila u uspešnoj kompaniji. Među razlozima sve češćih suicida danas su i nevraćeni dugovi

  • 2

Broj Šumadinaca koji su sebi oduzeli život u 2013. već se popeo na osam, čime se nastavlja trend iz prošle godine, u kojoj se u sedam opština regiona ubilo čak 50 Šumadinaca.

Najviše je muškaraca, najrazličitije socijalne strukture. Najčešće oduzimaju sebi život vešanjem, a sve češći uzrok suicida, osim teške bolesti i depresije, jeste i nemogućnost da se vrati dug bankama ili zelenašima!

Prošla godina bila je tragična ne samo po broju već i zbog toga što se dvoje mladih ljudi, učenika od 16 godina, ubilo trovanjem i vešanjem. Deca su iz običnih stabilnih porodica u kojim nije bilo problema i to je bio šok i za rodbinu i za okolinu. Od pedesetoro samoubistava meštana Topole, Rače, Lapova, Kragujevca, Aranđelovca, Knića i Batočine, 32 su muškarci - kaže Branimir Gajić, rukovodilac sektora za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata.

Prema njegovim rečima, samo stručnjaci mogu da objasne šta se dešava jer je u 2011. godini u celoj Šumadiji bilo 36 samoubistava, odnosno 14 manje.

Teška materijalna situacija, neizlečiva bolest, pritisci na poslu, dugovi, depresija najčešći su razlozi suicida.

Zbog nemogućnosti da reši problem dugova, samoubisto je izvršio Kragujevčanin u kući,, koju mu je zbog duga za kredit oduzela banka.

- Imali smo i slučaj samoubistva čoveka koji zelenašima nije mogao da vrati dug koji je enormno narastao zbog zelenaških kamata - kaže Gajić.

I mladić, sa kojim je devojka posle godinu dana zabavljanja prekinula ljubavnu vezu, tugu nije uspeo da razreši i ubio se. Mladić, koji je teško povređen u saobraćajnoj nesreći i koji se lečio u Kliničkom centru, skočio je sa šestog sprata te ustanove.

Među najbolnijim je primer samoubistva majke pored groba rano preminulog sina. Nesrećna majka ostavila je i oproštajno pismo koje je rasplakalo i policajce.

I starac iz Topole obesio se iznad groba svoje supruge. Našli su ga obešenog o drvo koje se nadvijalo nad zajedničkom grobnicom koju je za života sazidao za ženu i sebe.

Kragujevačka policija formirala je i poseban pregovarački tim koji je prošao specijalnu obuku. Oni su prošle godine, posle višečasovnih pregovora uspeli da ubede starijeg Kragujevčanina da odustane od skoka sa zgrade u centru grada.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dule

    26. mart 2013 | 07:21

    Pa krediti skupa kola na lizing da pokazem komsiji da sam bolji to je isto jedna bolest sumadinaca koja se ovde ne navodi.

  • Bojan

    26. mart 2013 | 07:05

    Suicid? Jel to bre samoubistvo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA