• 2

Kazna za direktore koji su skratili časove zbog utakmice?

Direktori osnovnih škola koji su prošlog petka skratili časove osnovcima zbog utakmice "od nacionalnog značaja" Hrvatska-Srbija, nisu tražili dozvolu Pokrajinskog sekretarijata, zbog čega bi mogli da budu kažnjeni

 • 2

Direktori osnovnih škola koji su prošlog petka, uoči utakmice Hrvatska-Srbija, pustili decu da odu sa časova kako bi mogla da gledaju utakmicu, najverovatnije će biti sankcionisani, jer za to nisu tražili dozvolu ni od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, ni od Ministarstva prosvete.

 

"Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice nijedna škola se nije obratila pismenim zahtevom u vezi sa odsustvovanjem učenika sa nastave zbog utakmice", rečeno je u resornom sekretarijatu.

 

"Pošto nemamo saznanja da li su se škole odnosno Aktiv direktora osnovnih škola obraćale Ministarstvu povodom toga, prvo ćemo utvrditi tu činjenicu, a potom adekvatno odreagovati", navode u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje.

 

Da će direktori biti pozvani na odgovornost zbog toga što se pre donošenja odluke nisu konsultovali sa višim instancama, već su samo osluškivali učeničke želje, nezvanično je potvrđeno u Pokrajinskoj prosvetnoj inspekciji.

 

Kako pišu "Novosti", u nezvaničnom razgovoru sa nadležnima u pokrajinskoj i gradskoj inspekciji potvrđeno je da nijedan direktor nema ovlašćenje da opozove nastavu, a pogotovo ne pod izgovorom da su učenici svakako planirali beg sa časova.

 

U slučaju da se nekom detetu nešto dogodilo, direktor bi bio odgovoran što je učenik povređen u vreme kad je trebalo da bude u školi.

 

Predsednik Aktiva direktora osnovnih škola Svetozar Kozarov rekao je da nije obavešten da je bilo kakvo pravilo prekršio.

 

- Nisam čuo da iko planira da nas kazni i mislim da ne treba praviti od muve medveda - kazao je Kozarov, i dodao da je u pitanju jedan ili dva časa, te da to nije ništa što se ne može nadoknaditi.

 

- Deca su me pitala da im izađemo u susret i mi smo odlučili da to učinimo, uz dogovor da odu kući, a ne da ostanu na ulici - rekao je Kozarov.

 

Predsednik Aktiva direktora srednjih škola Stanko Matić rekao je da oni nisu doneli odluku da đaci odu sa časova, ali da su se na Aktivu dogovorili da budu tolerantniji prema onima koji su otišli da gledaju utakmicu. Na pitanje da li ta tolerantnost znači da su direktori odlučili da đaci ne dobiju neopravdani izostanak zbog bežanja sa časa, on je odgovorio potvrdno.

 

Podsetimo, prošlog petka su učenici osnovnih škola u Novom Sadu dobili odobrenje da odu sa poslednja dva časa, jer je, prema mišljenju Aktiva direktora, "utakmica između Srbije i Hrvatske od nacionalnog značaja".

 

Načelnik Školske uprave za Južnobački okrug, Petar Viđikant, nije želeo da komentariše taj potez. On je obrazložio da takva vrsta događaja ne spada u njegovu ingerenciju.

 

(Telegraf.rs /021.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Velko

  27. mart 2013 | 11:06

  Čista birokratska glupost.Neiteligentno. Nefleksibilnost. Direktor mora da ima diskreciono pravo procene MANJE ŠTETE u vaspitavanju i obrazovanju mladih ljudi.

  5
  1

  Podelite komentar

 • Milan

  27. mart 2013 | 14:45

  &gt;&gt;Podsetimo, prošlog petka su učenici osnovnih škola u Novom Sadu dobili odobrenje da odu sa poslednja dva časa, jer je, prema mišljenju Aktiva direktora, “utakmica između Srbije i Hrvatske od nacionalnog značaja”.&lt;&lt;<b>Da je Srbija pobijedila nitko ih ne bi pitao zašto su pustili djecu. A ovako su direktori krivi zbog dječjih suza. Ma glupost.</b>

  3
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA