EVROPSKA KOMISIJA: Preispitati subvencije za "Fijat"

- U okviru Prelaznog trgovinskog sporazuma, koji je Srbila sklopila s EU, mora da se preispita kompatibilnost ove mere, a pogotovo s odredbama o državnoj pomoći - rekao je portparol komesara za proširenje Peter Stano

  • 0

Evropska komisija poručuje da mora da se preispita da li je mera Vlade Srbije kojom se subvencioniše "Fijat" u skladu sa Prelaznim trgovinskim sporazumom, i to naročito s odredbama o državnoj pomoći.

- Komisija je uočila meru kojom se subvencioniše proizvođač automobila da bi u Srbiji mogao da ih prodaje sa popustom. U okviru Prelaznog trgovinskog sporazuma, koji je Srbila sklopila s EU, mora da se preispita kompatibilnost ove mere, a pogotovo s odredbama o državnoj pomoći - rekao je portparol komesara za proširenje Peter Stano.

Ministar finansija Mlađan Dinkić rekao je nedavno da će kupovinu modela ''fijat 500 L'' po nižoj ceni finansirati "Fijat", a ne država, koja je subvencionisala otvaranje novih radnih mesta.

Prema njegovim rečima, dogovoreno je da taj novac bude usmeren za subvencionisanje domaćeg ''fijata 500 L'' popustom od 3.000 evra, umesto da ide kompaniji.

- To sve piše u sporazumu koji smo potpisali, a koji je Vlada odobrila na poslednjoj sednici - rekao je Dinkić.

Državni sekretar Ministarstva finansija i privrede Aleksandar Ljubić rekao je da se "Fijat" otvaranjem 1.400 novih radnih mesta kvalifikovao da dobije podsticajne mere od države, a da je menadžment kompanije odlučio da taj novac usmeri na građane Srbije i subvencioniše kupovinu "fijata 500 L", odnosno njegovu cenu umanji za 3.000 evra.

Na kritke uvoznika zbog subvencionisanja "fijata 500 L", Ljubić kaže da je strategija Vlade otvaranje novih radnih mesta i upošljavanje što više ljudi, i da nijedan lobi, pa ni uvoznici, ne može Vladu pokolebati u tome.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA