NA DANAŠNJI DAN: Pre 202 godine umro Dositej Obradović

U Srbiji se obeležava dva veka od postavljanja Dositeja Obradovića za prvog srpskog ministra prosvete, kao i 200. godišnjica njegove smrti

  • 1

Na današnji dan 1811. godine preminuo je jedan od najvećih srpskih prosvetitelja. Dositej Obradović (Čakovo, 1739, 1742. ili 1744 - Beograd, 28. mart 1811) bio je srpski prosvetitelj i reformator revolucionarnog perioda nacionalnog buđenja i preporoda.

Rođen je u rumunskom delu Banata tadašnje Austrije. Školovao se za kaluđera, ali je napustio taj poziv i krenuo na putovanja po celoj Evropi, gde je primio ideje evropskog prosvetiteljstva i racionalizma.

Kao učitelj i domaći vaspitač, ili kao manastirski gost obišao je skoro ceo Balkan i Malu Aziju, zatim Italiju, Nemačku, Francusku, Englesku, Austriju i Rusiju. U Smirni je proveo tri godine kao đak čuvene grčke bogoslovske škole Jeroteja Dendrina. Tu i na Krfu dobro je naučio grčki jezik, književnost i filozofiju. Školu je morao da napusti zbog izbijanja Rusko-turskog rata 1787. godine. Posle toga ponovo živi u Dalmaciji kao učitelj u Kninu, u školi na "Sinobadovoj glavici“, zatim u Zadru i Trstu. Iz Trsta je otišao u Beč, gde je proveo punih šest godina u učenju nemačkog jezika i kulture.

Kao učitelj jezika odlazi iz Beča u Karlovce i Moldaviju. Mantiju je skinuo tek kada se upisao u Haleu da sluša filozofiju. Filozofske studije nastavlja u Lajpcigu i tu počinje i sam da piše. Godine 1783. štampa svoje prvo delo "Život i priključenija“.

U pogledu jezika Dositej je preteča Vuka Karadžića, iako srpski narodni jezik on nije uzeo iz razloga knjiških i programskih, već prosto kao sredstvo da ga prosti "seljani i čobani“ mogu razumeti i da se prosveta lakše i brže širi. Njegov stil se odlikuje neobičnom jednostavnošću i toplinom, koja je bila prava retkost i kod savremenijih pisaca.

Ponesen takvim idejama radio je na prosvećivanju svog naroda, prevodio je razna dela među kojima su najpoznatije Ezopove basne, a potom je i sam pisao dela, prvenstveno programskog tipa, među kojima je najpoznatije "Život i priključenija“. Dositej je bio prvi ministar prosvete u Srbiji i tvorac svečane pesme "Vostani Serbie“.

Njegovi ostaci počivaju u Beogradu, na ulazu u Sabornu crkvu.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДАШОНИ

    28. mart 2013 | 14:51

    Ти се на ме срдиш, мили побратиме, Велиш: "Србин јеси, србско имаш име, Твоји прадједови сви су Србљи били, На Косову пољу модру крвцу лили, А ти, њихов унук, за Србље, не мариш, Већ се у Хрватсву покварену квариш! " Твој ме укор, побре, тишти, одвећ јако И да ниесам војник, под тиском бих плако; Ал овако знадеш, лаке су ми мисли, И попуштам ондје, гдје би други стисли. Изван ако хоћеш да се порвамо, А ти седлај ноге, пак дојаши амо, Установи мјесто, вриеме и другара, Па ћемо разпачат, што нам срце пара, А у циелом свиету нека спомен буде, Да су до два брата били двије луде.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA