ITALIJA: Propao pokušaj formiranja vlade

Lider levice Pjer Luiđi Berzani nije dobio podršku dovoljnu da formira novu vladu, nakon izbora odžanih prošlog meseca

  • 0

Lider italijanske levice Pjer Luiđi Berzani saopštio je da je propao njegov pokušaj da formira vladu, posle nerešenih izbora održanih prošlog meseca, koji su Italiju ostavili u političkoj pat poziciji.

- Ono što sam ovih dana radio nije dovelo do pozitivnih rezultata - izjavio je Berzani, posle razgovora s predsednikom Ðorđom Napolitanom, koji bi sada trebalo da izabere novu ličnost koja će voditi Italiju.

Ovu vest potvrdio je i jedan zvaničnik iz predsedničke kancelarije, pošto je postalo jasno da Berzani nije dobio dovoljnu podršku da formira vladu.

Generalni sekretar Napolitanove kancelarije Donato Mara saopštio je da je Berzani obavestio predsednika da nije uspeo da pronađe rešenje za sastav vlade i da bi Napolitano sada trebalo sam da razmotri mogućnosti.

- Predsednik republike odlučio je da bez odlaganja preduzme korake koji će njemu omogućiti da pronađe moguća rešenja političke i institucionalne situacije - dodao je Mara.

Berzani je dan ranije izjavio da bi "samo mentalno obolela osoba" htela da obavlja funkciju premijera Italije, pošto su propale konsultacije s Pokretom pet zvezda na postizanju dogovora o formiranju vlade.

Podsetimo, lider Demokratske partije je u petak 22. marta od predsednika Napolitana dobio "zeleno svetlo" za formiranje nove italijanske vlade, pošto je njegova koalicija prošlog meseca pobedila na izborima, ali nije osvojila apsolutnu većinu.

Kao što se i očekivalo, Pokret pet zvezda odbio je ponudu da podrži Berzanija u naporima da oformi vladu levog centra. Pokret je u više navrata ponovio da odbija zahtev Berzanijeve partije, budući da velike partije smatra odgovornim za društvenu i ekonomsku krizu u zemlji.

Berzani je ranije odbacio mogućnost formiranja koalicije s Berluskonijevim blokom desnog centra, druge po veličini političke snage u parlamentu, koji, s druge strane, smatra da je široka koalicija jedini način da Italija dobije vladu.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA