Savet bezbednosti odobrio "interventnu brigadu" za DR Kongo

Rezolucijom 2098 unete su izmene u postojećem mandatu Misije i brigadi će u borbi protiv ekstremista biti omogućene "ciljne ofanzivne operacije"

  • 0

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odobrio je formiranje specijalnih borbenih snaga radi izvođenja ofanzivnih operacija protiv naoružanih grupa na istoku Demokratske Republike Kongo.

Petnaestočlano telo UN jednoglasno je usvojilo rezoluciju kojom se uspostavlja snaga za brzo reagovanje, tzv. interventnu brigadu, u okviru postojećeg kontingenta mirovne misije MONUSCO.

Rezolucijom 2098 unete su izmene u postojećem mandatu Misije i brigadi će u borbi protiv ekstremista biti omogućene "ciljne ofanzivne operacije", za razliku od snaga MONUSCO, čiji je zadatak podrška aktivnostima vojsci DR Konga.

U početku će nove snage imati mandat od godinu dana, a biće sačinjene od vojnika Zajednice za razvoj juga Afrike.

Brigada će imati tri pešadijska bataljona, pomoćne jedinice i sredstva za povećanje operativne efikasnosti, dok će im sadejstvo pružati artiljerijska baterija, četa specijane namene i jedinica veze. Glavni štab tih snaga biće u gradu Goma na granici sa Ruandom i, prema informacijama diplomata, u njima će biti dve do tri hiljade vojnika i oficira.

Trenutno je u sastavu misije više od 17.000 vojnika iz 48 zemalja, između ostalog iz Rusije, Ukrajine, Velike Britanije, SAD i Francuske.

Potreba jačanja MONUSCO-a potvrđena je događajima iz prošle godine, kada su ekstremisti Pokreta 23. mart (M23) slomili otpor armije i praktično preuzeli kontrolu nad provincijom Severni Kivu. Mirovnjaci UN, kojima nije dozvoljeno da vode samostalna borbena dejstva, praktično su bili posmatrači napredovanja ekstremista.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA