SAMOOPREDELJENJE: Za ujedinjenu Mitrovicu i prekid pregovora u Briselu (FOTO)

Oko 2.000 Albanaca tražilo je ujedinjenje Kosovske Mitrovice i prekid pregovora u Briselu noseći parole: "Sa lopovima nema države", "Za ujedinjenu Mitrovicu, "Živela ujedinjena Mitrovica", "Dole pregovori", "Tačija dajemo, Trepču ne dajemo"

  • 3

Pod sloganom "Za ujedinjenu Mitrovicu" u južnom albanskom delu Kosovske Mitrovice, u organizaciji "Samoopredeljenja", održan je protest, na kojem je, prema proceni albanskih novinara, prisustvovalo oko 2.000 ljudi.

Albanci su protestom tražili ujedinjenje Kosovske Mitrovice, prekid pregovora u Briselu, i kritikovali Vladu u Prištini i Ahtisarijev plan. Nosili su zastave Republike Albanije i parole na kojima je bilo napisano: "Sa lopovima nema države", "Za ujedinjenu Mitrovicu, "Živela ujedinjena Mitrovica", "Dole pregovori", "Tačija dajemo, Trepču ne dajemo".

Prema izvorima Telegrafa, najveće oduševljenje kod prisutnih izazvalo je obraćanje Aljbina Kurtija, vođe "Samoopredeljenja", koji se prisutnima, između ostalog, obratio rečima: "Kosovo guši korupcija i ŠIK", aludirajući na to da "Tačijeva, tačnije informativna služba PDK, još deluje".

Kurti je rekao da "Mitrovica ne može biti podeljena na dva dela i da mora biti ujedinjena" protestujući protiv Ahtisarijevog plana, koji je štetan po Albance jer deli taj grad. On je takođe rekao da "protest nije protiv Srba, već protiv države Srbije, koja instrumentalizuje svoje građane protiv Albanaca".

Protest je protekao mirno i bez incidenata. Za vreme trajanja protesta Kforovi helikopteri neprestano su kružili, a pojačano je bilo i prisustvo Euleksa i KPS u severnom i južnom delu.

Pojačane snage bile su najuočljivije na mostu, koji odvaja grad na severni-srpski i južni-albanski deo grada. Sa severne strane mosta nadomak barikade od betona i zemlje bilo je parkirano više vozila KPS i jedno vozilo Kfor, na sredini mosta kao i obično vozilo KPS, a s južne strane mosta bilo je parkirano petnaestak vozila KPS i Euleksovih karabinjera.

Na srpskoj strani bilo je mirno, samo su se prolaznici pitali šta se dešava u južnom delu grada zbog pojačanog prisustva bezbedonosnih snaga i buke, tačnije uzvikivanja, koje se jasno čulo.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    30. mart 2013 | 21:25

    аха ха ха

  • Aleksandar KM

    31. mart 2013 | 11:12

    Oooo hajde Kurti,samo napred,CEKAMO VAS!

  • Abelardo

    1. april 2013 | 03:34

    Je mourais d'envie larmes! Je suis verre de vin doux! ! Beau visage coquillages coquillages fatigu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA